23948sdkhjf

Utlandsflytt en osäker strategi

Flytt av produktion till låglöneländer ger lägre kostnader för tillverkningen. Men leveranserna tar längre tid, blir dyrare och osäkrare.
Och de företag, som flyttar ut produktion, blir inte lönsammare än andra.
Det är några av slutsatserna i en ny stor utvärdering av outsourcingtrenden inom svensk industri. 267 svenska verkstadsföretag har undersökts av en grupp forskare under ledning av professorerna Lars Bengtsson, Högskolan i Gävle , Christian Berggren, Linköpings universitet och Johnny Lind, Handelshögskolan i Stockholm .
Verkstadsindustrin exporterade för 463 miljarder kronor i fjol, en väsentlig andel av den totala exporten på nästan 1.180 miljarder kronor. Omkring hälften av de undersökta företagen har redan outsourcat verksamhet, antingen till företag inom landet eller till låglöneländer.
Och enligt en undersökning av Svenskt Näringsliv har omkring 100.000 jobb försvunnit utomlands de senaste fem åren och efter EU:s utvidgning österut väntas ytterligare 300.000 jobb försvinna.
Men företagen räknar ofta fel på fördelarna med en utflyttning och överskattar dem. Utöver lönekostnaderna finns en rad andra viktiga faktorer, som påverkar företagets kostnader och intäkter, men de är mindre lätta att kvantifiera. Det kan gälla till exempel närhet till kunder, flexibilitet och förmågan att hitta nya lösningar.Dessutom, konstaterar forskarna, finns det i svenska företag en stor, men ofta outnyttjad, potential att utan stora investeringar höja effektiviteten.
Ägarnas roll poängteras också. Utrymmet för långsiktiga investeringar i produktionen varierar stort mellan familjeägda företag och företag som domineras av riskkapitalister. Ett ökat familjeägande av industrin är inte realistiskt men forskarna ser ett behov av ägare med mer kunskap om verksamheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109