23948sdkhjf

Nu kräver livsmedelskedjorna hygiencertifierade förpackningar

ProSanitas, som är dotterbolag till Anticimex och finns i alla nordiska länder, är det första ackrediterade certifieringsorganet i Norden för hygiencertifiering av livsmedels- och förpackningsindustrier.
Företaget, som just fått sin ackreditering, berättar att kunderna nu står i rad för att certifiera sina anläggningar. Det rör sig både om livsmedelssäkerhet och säkerhets- och hygienkrav på själva förpackningarna.
Skälet är självklart. Det börjar nämligen bli ett krav från de stora livsmedelskedjorna att leverantörerna ska vara certifierade.
- De nordiska leverantörerna tar upp kampen med de internationella aktörerna , säger ProSanitas VD, Maya Olsson, samtidigt slår de vakt om att kunna behålla sina varor i de nordiska butikerna. I det läget välkomnas standarder som lämpar sig för livsmedels- och förpackningsindustrier.
Hos ProSanitas märker man att det inte bara är producenter av egna märkesvaror, som certifierar sig. Även många små och medelstora livsmedelstillverkare och förpackningsföretag väljer att certifiera verksamheten.
- För förpackningsleverantörerna är naturligtvis högt ställda hygienkrav en självklarhet, men genom att certifiera sig dokumenteras kompetensen att uppfylla dessa krav och certifieringen anses komma att bli en stark konkurrensfördel, åtminstone så länge inte alla har den , säger Maya Olsson.
- Det huvudsakliga arbetet ligger i att identifiera, värdera och förebygga risker , säger Rickardo Björk, kvalitets- och verksamhetsutvecklingschef på tidigt certifierade Amcor Flexibles. Det är helt enkelt inte meningen att hälsofarliga livsmedel eller förpackningar ska kunna gå ut till konsumenterna. Men om olyckan skulle vara framme, ska företaget ha rutiner för att klara situationen på ett säkert sätt och om så behövs kunna spåra och återkalla produkter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082