23948sdkhjf

Ny designguide för minskad nedskräpning: Hallå Där, Joakim Brodahl!

21 november samlas förpackningsbranschen på nytt för Pack Point Nordic i Malmö. En av talarna där är Joakim Brodahl, head of partnerships and sales.

Vad kommer du att presentera på Pack Point Nordic?

Jag kommer att prata om problem i designprocesser gällande förpackningar och då specifikt engångsförpackningar för konsumtion on-the-go. Tyvärr är det nästan uteslutande så att man ”glömmer” eller väljer bort nedskräpningsperspektivet, alltså vad som händer med förpackningen/materialet NÄR det hamnar i naturen, eller i havet, eller i parken som skräp?

Det är förståeligt, men enligt oss inte försvarbart att välja bort det perspektivet. Vi vet att det är svårt då det inte handlar om ett slutet system där det mesta är förutsägbart, och därmed enklare. Vi vill inte förenkla eller förminska det fokus som branschen har på återvinning i designprocessen men vårt budskap är tydligt, ”glöm” inte bort nedskräpningsperspektivet. Vi kommer inte att glömma bort det.

För att göra det tydligare och delvis enklare som förpackningsutvecklare att se nedskräpningsperspektivet kommer vi att presentera en ”designguide” som vi arbetat fram tillsammans med Näringslivets Producentansvar. På Pack Point Nordic kommer jag helt eller delvis gå igenom den.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Den stora utmaningen är (som alltid) att få med sista länken i det positiva beteendet dvs konsumenten.

Men utmaningen är också att vi i samhället behöver skapa ett system som är anpassat till våra förändrade konsumtionsmönster. Systemen för till exempel insamling av förpackningar är på många vis uppbyggt på konsumtion i hemmet där vi har ett väl invant beteende som konsumenter. Vi har vår påse eller våra påsar under vår diskbänk eller liknande där vi sorterar våra förbrukade förpackningar för materialåtervinning eller energiutvinning genom förbränning. Men vi behöver vara medvetna och beredda på att vi idag i mycket större utsträckning äter och dricker utanför hemmet än på den tiden dagens system för avfallsinsamling skapades. Det är en utmaning för flera aktörer, inte minst producenter i sitt producentansvar men kanske mest för Sveriges kommuner.

Möjligheter har vi definitivt att jobba bort problemet i stor utsträckning. Vi kan och vi vill! Men det kräver medvetenhet och samverkan mellan olika typer av aktörer och intressenter.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Vi vill, behöver och kommer att vara lite jobbiga och påpeka för producenter och konsumenter när vi inte tycker att förpackningar och/eller materialval är bra.

Det gör vi genom att skapa samarbeten med företag, kommuner och myndigheter som är fruktsamma för Håll Sverige Rents mål men också för våra partners mål. Därmed kan vi tillsammans jobba för att ingen skräpar ner, vilket också är Håll Sverige Rents vision.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag förväntar mig att få diskutera våra gemensamma utmaningar med förpackningsbranschen. Och jag förväntar mig att bli ifrågasatt, och därmed få möjlighet att få utveckla våra tankar och vårt argument.

Tack Joakim Brodahl!

Mer info om konferensen och anmälan hittar du på den här länken.

Artikeln är en del av vårt tema om Pack Point Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08