23948sdkhjf

Förpackningstvisten avgjord: Mondelez får betala flera miljoner till Orkla

Mondelez förpackning är för lik Orklas, som får betala 20 miljoner norska kronor i skadestånd och dra tillbaka varan från marknaden. Mondelez kommer att överklaga domen.

Sent på fredagen förra veckan kom Oslo tingretts dom att Freias, den norska motsvarigheten till Marabou, förpackning är för lik Orklas bubbelfyllda storsäljare Stratos.

– Nu måste Freia ändra sin design och hitta sitt eget uttryck, konstaterar kommunikationsdirektör Elisabeth Aandstad Ekheim på Orkla Confectionery & Snacks till norska Dagligvarehandelen

Hon anser att det här var ett viktigt mål att vinna, inte bara för Orkla, utan för alla som som jobbar med varumärken. Mondelez är förvånade över tingsrätten beslut.

– Vi är mycket förvånade över att Oslo tingsrätt tycks ändra rättsläget inom varumärkes- och marknadsföringsrätten, och helt bortser från både Patentverkets och besvärsnämndens bedömning. Vi håller helt inte med om domstolens bedömning, och kommer naturligtvis att överklaga, säger Øyvind Olufsen, kommunikationschef på Freia. 

Enligt domen får Mondelez Norge AS förbud mot att marknadsföra och sälja Freia Boble-choklad med aktuell förpackning. De måste också dra tillbaka nuvarande förpackning från marknaden, samt betala Orkla en ersättning om 20 miljoner kronor i skadestånd, cirka 19,5 miljoner svenska kronor.

– Domen ger en tydlig signal till branschen att man inte kan följa andra etablerade varumärkes designuttryck för noga, säger Elisabeth Aandstad Ekheim.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078