23948sdkhjf

Sverige ligger efter med artificiell intelligens jämfört med resten av världen

EY:s senaste rapport pekar på att Sverige ligger långt efter med Artificiell Intelligens, AI, jämfört med resten av världen.

Enligt rapporten har endast 25 procent av de svenska företagen i undersökningen investerat i generativ AI. Globalt ligger den siffran på 43 procent.

Ur ett globalt perspektiv rankas generativ AI som det tredje högst prioriterade området för satsningar på ny tekniker. På första plats kommer analys och AI. På andra plats kommer robotik och automation.

Rapporten visar också på att endast 36 procent av svenska företag investerat i kategorin analys och AI. Globalt ligger siffran på 63 procent.

Rapporten noterar även att svenskarna har en avvaktande inställning till generativ AI. Cirka 9 procent  av de svenska tillfrågade företagen anser att generativ AI kommer att leda till en radikal acceleration av digitala möjligheter. Globalt ligger siffran på 18 procent.

– Företag i Sverige har hamnat efter i AI-racet. Det faktum att svenska företag inte prioriterar riskhantering och säkerhet kring generativ AI är oroande, eftersom det kommer vara den stora barriären till bred kommersiell applikation. De företag som tidigt skapar interna strukturer kring proaktiv och holistisk styrning och riskhantering kopplat till användande av generativ AI kommer att stå bäst rustade när teknikens användningsområden väl uppenbarar sig, säger Charlotta Kvarnström, partner och nordiskt ansvarig för EY:s verksamhet inom teknik, media och telekommunikationssektorn, i en kommentar.

Läs mer om: AI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094