23948sdkhjf

Legotillverkarens vd om det gångna året: ”Räntan har varit den största utmaningen”

2023 har nått sitt slut och det är inte förrän nu det går att blicka tillbaka på det gångna året – som minst sagt varit omtumlande. Legotillverkaren Tranemo Metals vd Michael Stomberg berättar för oss om hur året påverkat verksamheten och vad de har i kikaren för 2024.

Tranemo Metal är legotillverkare av metallkomponenter. De riktar sig främst till förpackningsindustrin med kunder som Tetra Pak och Norden Machinery, men har även kunder i andra branscher.

Stomberg, som inte bara är vd på Tranemo Metal utan också ordförande i Företagarna Svenljunga Tranemo, börjar med att inleda att 2023 har varit ett mycket omväxlande år.

– När vi gick in i året var det höga elpriser, så man visste inte riktigt var man skulle ta vägen. Vi är en liten verksamhet så det hade ju stor effekt. I slutet på 2022 hade vi elräkningar på 80 000 kronor i stället för 20 000. Det innebar att det var svårt att spå hur 2023 skulle komma att bli. Men det blev bättre än vi hade trott.

En stor global spelare som Tranemo Metal arbetar med förutspådde en tillväxt på 40 procent, men det visade sig att de snarare fick en nedgång på 25 procent, berättar Stomberg.

– De hade mycket egna lager som gjorde att vi inte kunde leverera till dem på grund av de betar av sina egna lager först. Så det har varit ett minst sagt omskakande år.

Den ständiga frågan är om man ska gasa eller bromsa? Michael Stomberg

Han berättar också att han i dagarna skrev på ett sanktionsbrev från en leverantör angående handhavande med Ryssland.

– Världen krymper, kan man ju säga. Från en global till en regional värld. Men det är inte utan att det innebär en del möjligheter också.

Bland annat, menar vd:n, plockar en del företag hem produktionen för att möjliggöra kortare värdekedjor. Men då gäller det för svensk industri att fortsätta att automatisera, robotisera och hitta kompetent arbetskraft.

Vad har varit den främsta utmaningen under året?

– Det har varit räntan. Den höga räntenivån har gjort det svårt att investera och därför har vi inte vågat investera på samma sätt som tidigare. Den ständiga frågan är om man ska gasa eller bromsa?

Blickar han framåt ser han ett osäkert 2024 framför sig. Han beskriver 2024 kommer att bli ett komplext år och att vi nu lämnar ett växlande 2023 bakom oss.

– Innan pratade man om femårsplaner, men nu är vi nere på kvartalsplaner. Det blir inte bra på lång sikt.

Stomberg kan märka att det finns en stor osäkerhet i branschen där man har svårt att hitta en balans med gas och broms. Men trots ovissheten är det viktigt att se det positiva.

– Vi matas hela tiden med negativa nyheter, som krig och klimat, och jag hade velat se något annat. Jag är en positiv människa som tror på framtiden, men vi måste nog tillsammans tro ännu mer på den. Vi måste fortsätta våga göra affärer.

Om vi tittar på Tranemo Metal framåt – vad händer då?

– Vi hade tänkt att göra en modernisering av lokalerna som nu ligger på vänt, men det hoppas vi kunna genomföra utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. Vi hoppas också fortsätta på vår automatiseringsresa och fortsätta att anställa folk. Vi vill växa och fortsätta skapa ett hållbart bolag utifrån agenda 2030.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156