23948sdkhjf

”Nya möjligheter för cirkulär återvinning öppnar sig” Hallå där, Einar Ahlström

Einar Ahlström är materialspecialist vid Näringslivets Producentansvar. Han är en av talarna på konferensen Pack & Plast i Malmö den 23 november.

Vad kommer du att presentera på Pack & Plast?

Nya möjligheter för cirkulär materialåtervinning av plastförpackningar öppnar sig när sorterings- och återvinningstekniken utvecklas. Site Zero erbjuder exempelvis sorteringskapacitet för förpackningar som tidigare inte kunnat materialåtervinnas. Men det räcker inte. De som sätter förpackningar på marknaden måste fortsatt göra mer för att bidra till cirkulära materialflöden för plastförpackningar.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Utmaningen är att nå dagens och framtida mål för materialåtervinning och ökad cirkularitet. Möjligheten är att tekniken för att åstadkomma detta i stor utsträckning redan finns, men producenterna har ett stort ansvar att fortsätta sitt innovationsarbete, vara engagerade i frågan och göra aktiva val. Jag tror att vi kan behöva en ökad acceptans för att framtidens förpackningar till viss del inte kan utformas på det sättet vi är vana vid.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

En sak är att vi tagit fram tydliga designriktlinjer så att alla som sätter förpackningar på marknaden ska veta vad just de kan göra för att bidra till mer cirkulära materialflöden. En annan sak är att vi erbjuder lägre förpackningsavgifter för förpackningar som är väl anpassade för materialåtervinning. Sist men inte minst viktiga är våra partners inom sortering och återvinning, Svensk Plaståtervinning, som genom målmedvetet arbete byggt upp en av Europas främsta anläggningar i sitt slag.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag ser fram emot intressanta diskussioner, nya insikter och möjligheten att föra fram vårt budskap om vikten av ökad cirkularitet för förpackningar.

Tack Einar Ahlström!

Mer info om Pack & Plast och anmälan hittar du på den här länken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11