23948sdkhjf

Varför gör konsumenter irrelevanta val när de handlar? Hallå där, Annica Hansson-Borg

Konferensen Pack & Plast arrangeras 23 november i Malmö. En av talarna där är Annica Hansson-Borg, rådgivare inom livsmedelssäkerhet.

Vad kommer du att presentera på Pack & Plast?

Jag kommer att belysa varför konsumenter gör irrelevanta val när de handlar och vilka krafter som kan ha påverkat dem. Även om de flesta gärna vill agera hållbart och medvetet, så blir det ofta precis tvärt om vilket leder utvecklingen i fel riktning.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Utmaningen är att det finns olika agendor beroende på vilken part du representerar och vilket syfte du har i debatten. Ingen ljuger direkt, men man undanhåller delar av sanningen i syfte att uppnå egna mål. Är du politiker, företagare, lantbrukare, miljökämpe, reporter, handlare etc så ser du på hållbarhetsfrågan enbart ur ditt perspektiv inte ur ett samhällsperspektiv. Detta påverkar såklart konsumenten som omedvetet blir färgad av budskap som basuneras ut och drar sina egna slutsatser utan att ta reda på fakta. De budskap som råkar ligga nära den egna uppfattningen har man lättare att anamma, i stället för att kritiskt granska. Det som är förenklat, kräver minst insats och känns logiskt borde vara sant eller i alla fall sannolikt, tänker många.

Möjligheter finns om vi kan enas om att sätta en gemensam agenda som bygger på relevanta sanningar kring hållbara produkter (inklusive förpackningar) och cirkulära kretslopp i vårt samhälle. Då kommer hållbarhetsarbetet att sätta fart på riktigt.

Hur vill du bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Jag vill bidra med erfarenhet, kunskap och en röst för att stärka de som på riktigt vill bana väg för en hållbar framtid. Det finns inga genvägar och man måste hålla sig till sanningen för att bli trovärdig i längden. Vi måste bli fler som vågar säga hur det egentligen är och inte falla för budskap som slår bäst just nu eller går hem hos konsumenterna.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag hoppas på bra diskussioner med högt i tak, så vi kan landa i en hållbar väg framåt.

Tack Annica Hansson-Borg!

Mer info om konferensen och anmälan hittar du på denna länk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093