Med Interpack i sikte

| Av Redaktionen Packmarknaden | Tipsa redaktionen

Förpackningar, förpackningar, förpackningar. Alla har en åsikt om förpackningar. Oftast handlar det om nedskräpning, hur svårt det är att källsortera eller exempelvis att öppna vissa förpackningar. Åsikter och synpunkter som man som redaktör för Packmarknaden är väl bekant med. Men när man berättar för nya bekanta att att man jobbar med att skriva om förpackningar och förpackningsteknik står de ofta som levande frågetecken. Vad – finns det en sådan tidning? Vad – är det en bransch? Förpackningsindustrin är fortfarande tämligen anonym för det stora flertalet.

Enskilda företag som Stora Enso känner många till, att man håller på med papper, skog och trä, det vet man, men just förpackningar, nej det är det inte så många som har koll på. Nämner man sedan företag som idag har utländskt klingande namn som Smurfit Kappa och DS Smith uteblir responsen helt. Det helsvenska banbrytande förpackningsföretaget ecolean har man heller aldrig hört talas om. (Möjligtvis om personen skulle råka vara bosatt i Helsingborg.) Men Tetra Pak säger de oftast då. Tack och lov – tänker jag! Förpackningar som står på i stort sett allas bord varje dag har lyckats nå genom mediabruset, men så har de också en lång historia med svenska folket.

Men förpackningsbranschen är ju så mycket större än så. Ja, den räknas faktiskt som Sveriges femte största bransch med en omsättning på i runda slängar 70 miljarder kronor och 20 000 anställda. Och förpackningsbranschen svarar för Sveriges största businessmässa, Scanpack i Göteborg, vart tredje år. Många är de förpackningsinnovationer som har tagit sina första staplande steg i Sverige för att sedan utvecklas till internationella förpackningsföretag, Tetra Pak är långt i från ensamt. Nu är det snart dags för Interpack och då kan vi som älskar förpackningar och förpackningsteknik stilla vårt lystmäte. Och träffa många av de företag med svenska rötter som har format dagens förpackningar och packteknik. Å&R Carton, Flextrus, Micvac, ecolean, Stora Enso Packaging, BillerudKorsnäs, Flexlink, Norden Machinery, Scanfill och många fler.

Världens största förpackningsmässa bjuder alltid på spännande nyheter och på många oväntade möten för den som har ett öppet sinne för människor och förpackningar. Jag hoppas vi ses där!

P.S. Precis innan pressläggning kom nyheten att Nordvalls köps upp av den tyska industrikoncernen Possehl Group. Ett bevis på att allt större ekonomiska intressen nu bidrar till strukturrationalisering inom etikettbranschen som fortfarande präglas av många små och medelstora företag. Vi lär enligt initierade bedömare få se flera strukturaffärer på den svenska marknaden inom den närmaste tiden.


Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Glad Midsommar!

Välkommen till nya packnet.se!

Packmarknaden går en ny digital era tillmötes.

Våra event: Återvinningsbara förpackningar i Almedalen!

Trots att arbetet mot en ökad återvinning av förpackningar nu pågått i drygt ett par decennier, är det fortfarande så att förpackningar i stor utsträckning inte konstrueras och utformas med tillräckligt fokus på återvinningsbarhet. 

Pack Sweden upphör som tidning

Grupp för cirkulär bioekonomi formerad

PACK@lunch hos Boxon

Visade hur rätt etikett kan ge både effektivitet och kundlojalitet!

Röntgen säkrar bärprodukter

Arkiv

ITO Pall-Pack öppnar nytt showroom

DS Smith bygger hus i wellpapp

Yaskawa satsar i Sverige

Nya utmärkelser till Ecolean-förpackningar

Den franska mejeriproducenten En Direct Des Éleveurs har vunnit två prestigefyllda utmärkelser med produkter i Ecolean-förpackningar.

Emballator Metal Group expanderar österut

Mer material – mindre matsvinn!

Skoghall sparbössa för Karlstad

Ledaren: Människa eller maskin?

PIDA i Stockholm korade vinnare

Förra veckan hölls finalen i den svenska upplagan av PIDA, Packaging Impact Design Award i Stockholm.

Norrmejerier först med klimatsmart Tetra Brik Edge

Avslutning för nykläckta Förpackningstekniker

Finlands största aktör väljer EcoFishBox

Finlands största aktör inom fiskindustrin, Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy, har sedan årsskiftet förpackat sina färska fiskfiléer i Stora Ensos vattentäta wellpappförpackning EcoFishBox.

aPak höll 100 års fest

Allerum i bekväm ostkupa

Allerum lanserar nu en bekväm ostkupa som håller osten fräsch länge och förenklar hanteringen. Vid servering lyfter man enkelt av kupan och låter osten ligga kvar på locket.

Svenska mässan expanderar

Stjernberg Automation tar in kinesiskt kapital

Stjernberg Automation har tecknat ett s k letter of intent med ett kinesiskt investmentbolag. Syftet är att expandera internationellt. De kinesiska investerarna är imponerade av Stjernberg Automations kunnande inom digitala laserproduktionslösningar.

Ny tryck- och stansmaskin i full produktion

Den nya tryck- och stansmaskinen för wellpappförpackningar, Bobst Masterline HD, är nu installerad och producerar för fullt på Stora Ensos fabrik i Jönköping.

Blisterförpackning helt utan plast

Erkännande för en unik lösning

Vägledning för äganderätt till avfall

Krönika: Avveckla inte plasten!

IFoodbag löste matvarudistributionen till Schweiz

FTI handlar upp transporttjänster i hela landet

FTI planerar egen återvinningsanläggning

"Leverantörerna styr branschen!"

Stort intresse för Nordic Printtech

Förpackningsdesign i ett globalt perspektiv

Snabbguide till återvinningsbara plastförpackningar

Per Lindberg invigde ny påspackare

Sänd till en kollega

0.138