23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Mögel - en ohälsosam inkräktare

Alla mögelsorter älskar fuktigt klimat och gärna lite värme på det, då växer dom och frodas. Det som inte är så kul är om möglet flyttar hem till dig. Det finns många sorter av mögel och du kan finna dem på de mest otänkbara ställen.

Vissa mögelarter trivs på växter och frukter, några på väggar och tapeter, och andra på fuktigt trä. Mögel behöver inte vara farligt eller ohälsosamt, men absolut något man bör hålla koll på eftersom det kan vara ohälsosamt.

Hur ser mögel ut?

Det finns både synligt och dolt mögel, vissa gömmer sig bakom väggar och tapeter och kan vara svåra att se om man inte frigör ytan innan.

Synligt mögel kan framstå som små fläckar i olika kulörer. Det är viktigt att tvätta bort det i ett tidigt skede innan möglet börjar att släppa ut mycel fragment i luften och på sätt sprider sig.

En typ av mögel som kan innehålla giftiga toxiner som kan göra oss människor sjuka är svartmögel. Svartmögel svampen trivs i fuktiga utrymmen som källare, tvättstugor och framför allt i badrum. Dålig ventilation eller maskiner som tvättmaskin eller torktumlare i badrummet gör att fukt bildas och svartmögel formas lätt.

Ta bort mögel

Har sett små svarta fläckar på duschdrapperiet? Då har du helt klart svartmögel i badrummet. Fläckarna kan skrubbas bort med vatten och tvål.

För svartmögel som har satt sig på väggarna eller i kakelfogarna kan en blandning av ättika eller vinäger tillsammans med vatten hjälpa. Spraya ytan med blandningen och skrubba sedan med en borste.

Svårare fall av mögelangrepp måste man ta till större insatser, och lokalisera orsaken till mögelskadan. I vissa fall är det inte nog med borttagningsmedel utan en renovering av det drabbade området är nödvändig.

Misstänker du att du är drabbad av mögel finns mycket information på nätet och företag med experter som kan hjälpa dig eller kan du köpa tester som bekräftar fallet och vilken sorts mögel du har.

Hälsoproblem orsakade av mögel

Mögelsvampen utsöndrar gifter som kan ge människor och djur problem och till och med leda till sjukdom eller kronisk sjukdom.

En av de vanligaste problemen är huvudvärk, trötthet, utslag, andningsbesvär och rinnande näsa eller ögon. I många fall förvärras besvären om du i normalt fall lider av allergi eller astma och råkar ut för mögel i din bostad. I värsta fall kan svartmögel vara orsak till cancer.

Se till att vädra varje dag, speciellt viktigt i instängda och fuktiga rum. I badrummet som oftast är det fuktigaste rummet i en bostad kan du använda luftfläktar under vissa perioder.

Sänd till en kollega

0.016