23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Återvinning - mer och mer viktigt

Ingen har väl undgått att det är mer och mer viktigt att återvinna jordens resurser så mycket som bara är möjligt. Allt fler återvinner så långt det bara går idag och de som känns självklara är naturligtvis tidningspapper, kartong, plast och metall. Förpackningsindustrin bygger mycket på att samla in och ta tillbaka de förpackningar som används till olika varor för att sedan återvinna dem och göra nya förpackningar. Många ser det idag som en självklarhet att återvinna och att slänga saker på fel plats kan lätt få många att känna sig utanför sin bekvämlighetszon - mer om just detta kan du läsa på banjar.nu

Ser det som en sport

Sverige är ett av de bästa länderna att återvinna i världen och varje svensk återvinner cirka 50 kilo förpackningar och 14 kilo tidningar per år. Totalt så samlas det in 660 828 ton förpackningar och tidningar per år och det motsvarar 2 400 000 fyllda återvinningsbehållare. Många ser det som en sport att återvinna allt och för den sportintresserade finns mycket information på svensktderby.se där du får svaret på många spännande och intressanta frågor. 

Kluriga sopor att sortera

När det kommer till att sopsortera finns inga dumma frågor, vilket du även kan se på tangen.nu där du kan hitta svaren på alla möjliga och omöjliga frågor. Vissa saker är självklara hur du återvinner men andra kan vara mer svåra att veta hur du ska sortera. Här listar vi några av dem. Tänk på att om en förpackning består av flera material ska den sorteras efter det material som väger mest. Du kan också ofta läsa på förpackningen hur den ska sorteras.

  • Dricksglas - slängs alltför ofta i behållaren för glasförpackningar. Detta är fel då dricksglasets glas är annorlunda än glasburkar eller glasflaskor och försämrar därför kvaliteten på det återvunna glaset. Släng dricksglas i restavfallet.
  • Innekrukor av plast - ska även det slängas i restavfallet då det inte är en förpackning, eller om det är många kan du ta dem till återvinningscentralen och slänga de i containern för plast.
  • Chipspåse - är det metall eller plast? Som en grundregel räknas en chipspåse som plast ifall den skrynklar ut sig igen efter att du skrynklat till den.
  • Kuvert - är varken förpackning eller tidning och ska därför slängas i restavfallet då limmet på kuvertet förstör återvinningen av tidningar annars.
  • Tablettkarta, blister - är till största delen gjorda av plast så den ska sorteras som mjukplast.

Sortera mera för en bättre framtid!

Sänd till en kollega

0.031