23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så gör du arbetsplatsen mer klimatsmart

Miljöfrågan har verkligen varit på tapeten de senaste åren, vilket har lett till att allt fler arbetsplatser engagerar sig och försöker bli mer klimatsmarta. Om det är något du vill att just din arbetsplats ska ta till sig, har vi samlat några tips på hur ni kan rädda både klimatet och plånboken.

Se till att de anställda har rätt inställning

Det är inte lätt att göra förändringar på en arbetsplats där de anställda inte vill vara delaktiga. Om dina anställda inte förstår varför de är viktigt att ni blir mer klimatsmarta kommer de heller inte främja övergången. 

Börja därför med att förse medarbetarna med rätt information, förslagsvis genom att ge en ansvarsområden och befogenheter som en miljöansvarig har. Hitta relevanta artiklar, till exempel från karlhstrom.se, och be de anställda läsa dem för att förstå vikten av att du vill genomföra en förändring på jobbet. Sätt sedan upp tydliga förhållningsregler som alla måste följa.

Tänk smart gällande belysning

Något konkret som kan göra stor skillnad på arbetsplatsen är att byta ut gamla glödlampor mot LED-lampor. Faktiskt så förbrukar LED-lampor hela 80-90 procent mindre energi än glödlampor, vilket både spar på miljöns resurser samtidigt som ni på lång sikt sparar pengar.

Förutom mer energismart belysning bör du se till att allt är släckt när det inte används. Detta gäller inte minst lampor och datorer när ni lämnar kontoret. Du kan ta del av mer info gällande små vardagsförändringar som dessa på Vardagsbetraktelser.se och bidra till en mer klimatsmart arbetsplats.

Uppmuntra gröna luncher

Vegetariska maträtter har i genomsnitt hälften så stor klimatpåverkan som maträtter med kött. Så gör dig av med den föråldrade uppfattningen av att kött ska serveras till varje måltid och uppmuntra dina anställda att äta mer vegetariskt i stället. 

Här kan det vara bra att sätta upp mål för att hålla personalen motiverade, som att alla ska äta vegetariskt två gånger i veckan – och ge dem någon form av belöning, till exempel en efterrätt dessa dagar.

Du kan ta tillfället i akt att belysa de hälsofördelar som vegetarisk mat främjar och be de anställda läsa livsstilsartiklar på bananskal.se om de vill bredda sina kunskaper.

Undvik tjänsteresor i största möjliga mån

Fysiska möten har såklart sina fördelar, men de belastar också vår planet. Försök om möjligt därför att överväga mer klimatsmarta alternativ. Ibland kan man uppnå samma resultat genom att hålla möten online istället. När tjänsteresor är ett måste kan du försöka att få till det med tåg istället för flyg.

Sänd till en kollega

0.032