23948sdkhjf

Förpackningen viktig för gröna omställningen

Billerud vill lyfta den fiberbaserade förpackningen som en viktig del i samhällets gröna omställning. 

”Living in the Bioeconomy” är titeln på den tvådagarskonferens som Sverige anordnar i egenskap av ordförande i EU.

Bland talarna fanns Billeruds vd och koncernchef Christoph Michalski. Han talade om den roll som fiberbaserade förpackningar spelar i den nödvändiga gröna omställningen. Hans slutsats är att rätt val av förpackningens material och utformning spelar en viktig roll i bioekonomin.

– Som förpackningsföretag fokuserar vi på de områden där man får störst klimatpåverkan. LCA, livscykelanalyser, visar att fiberbaserade förpackningar ofta har en fördel jämfört med andra material som glas och plast. Det förklaras av en betydligt högre förpacknings- och transporteffektivitet. Och om man till exempel tittar på vätskekartonger är de huvudsakligen tillverkade av förnybara resurser, vilket minskar belastningen på fossila resurser, säger Christoph Michalski i e n kommentar. 

Han menade att fiberbaserade förpackningar återvinns, och fibern återanvänds om och om igen tills kvaliteten på fibern inte längre kan användas. Då återgår den till koldioxid och den naturliga kolcykeln är sluten, vilket skiljer bioekonomin från den fossila ekonomin. Han berättade också att Billerud, som arbetar med nyfiberbaserat papper och förpackningsmaterial, ersätter fossila material med förnybara och återvinningsbara material. Enligt honom bidrar återvunnet innehåll till hållbarheten hos pappersbaserade förpackningar och till en mer hållbar, cirkulär ekonomi.

– Livsmedelssäkerhet är också en viktig faktor. Att skydda livsmedel och därmed minska matsvinnet har en större positiv inverkan på klimatet än den faktiska klimatpåverkan som produktionen av förpackningen har.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.656