23948sdkhjf

Boxon satsar på koldioxidinfångning

Boxon vill tillsammans med Öresundskraft satsa på koldioxidinfångning, CCS. 

Öresundskraft vill avskilja koldioxid från Filbornaverket i Helsingborg, så kallad CCS Carbon Capture and Storage. Målet är att få bort runt 210 000 ton fossil och biogen koldioxid, vilket skulle göra det möjligt för dem att erbjuda koldioxidfri fjärrvärme och negativa utsläpp. Användandet av negativa utsläpp kan kompensera för klimatutsläpp som är svåra att få bort på annat sätt.

Förpackningsföretaget Boxon har nu skrivit på ett intentionsavtal med Öresundskraft om köp av negativa utsläppscertifikat. 

– Boxon har tecknat ett intentionsavtal med Öresundskraft om köp av 1 000 ton negativa CO2-ekvivalenter årligen. Det har vi gjort eftersom vi ser CCS som ett komplement till andra utsläppsminskande insatser, som energieffektivisering och minskad användning av fossil energi,  säger Ann-Sofie Gunnarsson, hållbarhetschef vid Boxon i ett pressmeddelande.

Med ett anslag på cirka 70 miljoner kronor arbetar Öresundskraft för att ta fram ett underlag för beslut om investering i en komplett CCS-anläggning vid Filbornaverket. Ett beslut som ska tas 2025. De utreder också olika transport- och logistisklösningar för infångad koldioxid, detta inom nätverket Carbon Network South Sweden som består av ett tiotal bolag i Sydsverige.

– Intentionsavtalet med Boxon är ett av flera som visar att våra kunder delar vår övertygelse om att vi kan nå klimatmålen om vi samarbetar för att avskilja koldioxid från våra utsläpp. Den breda uppslutningen kring vår satsning är mycket glädjande och vi välkomnar fler att vara med på resan mot netto noll, säger Soraya Axelsson, kommersiellt ansvarig för CCS på Öresundskraft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11