23948sdkhjf

Unik forskning för hållbara förpackningar

Tetra Pak lanserar ett unikt forskningsprogram för att utveckla framtidens livsmedelsförpackning av enbart fibermaterial. Målet är att helt fasa ut plast och på så sätt göra Tetra Paks förpackningar helt återvinningsbara till nya förpackningar igen.

Tetra Pak påbörjar banbrytande forskning om fiberbaserade livsmedelsförpackningar i samarbete med MAX IV – världens modernaste synkrotronstrålningslaboratorium. Forskningen ska leda till att skapa nya insikter om fibermaterialens nanostruktur. Den första produkten Tetra Pak vill försöka tillämpa den nya forskningen på är sammansättningen av de material som används för sugrör. Många kanske inte känner till det men Tetra Pak är en av världens största sugrörstillverkare. Många av Tetra Paks mindre förpackningar, vars innehåll konsumeras on-the-go, utrustas med ett sugrör.

Forskningsprojektet är det första industriella forsknings- och utvecklingsexperimentet vid ForMAX, en helt ny forskningsstation som fokuserar på att studera material från skogen, och som ligger vid MAX IV-laboratoriet i Lund, Sverige.

Tetra Pak menar att den globala efterfrågan på säkra och näringsrika livsmedel ökar medan tillgången på råvaror minskar och att detta skapar ett behov av att utveckla mer hållbara förpackningslösningar. Tetra Pak är övertygat om att nya pappersbaserade material kommer att skapa nya möjligheter, men dessa måste alltid vara livmedelssäkra, återvinningsbara, och i än högre utsträckning kunna hantera vätskor och fukt, samtidigt som de uppfyller ökade hållbarhetskrav.

– En grundläggande förståelse för materialens struktur och egenskaper är avgörande för vårt arbete i utvecklingen av framtidens förpackningar. Vår ambition är att tillhandahålla världens mest hållbara livsmedelsförpackning - en förpackning som är helt tillverkad av förnybara eller återvunna material från hållbara leverantörer, och som är helt återvinningsbar och koldioxidneutral, säger Eva Gustavsson, Vice President Materials & Package, Tetra Pak.

– Experimenten på ForMAX kommer att vara ett tydligt stöd för oss i detta uppdrag, nu när vi siktar på att öka användningen av förnybara, fiberbaserade material i förpackningar. Genom denna forskning bidrar Tetra Pak till nya insikter om växtbaserade material som kan ligga till grund för framtida innovationer.

Kim Nygård, Manager, ForMAX beamline, MAX IV säger;

– Experimentet vid ForMAX är en milstolpe för både akademin och industrin. Forskningsstationen är den första i sitt slag och kommer att möjliggöra både grundforskning och tillämpad industriell forskning om hur nya, hållbara material kan användas framöver. Vi är stolta över att kunna stödja Tetra Pak i deras utveckling av hållbara förpackningsmaterial för framtiden.

Eskil Andreasson, Technology Specialist, Virtual Modelling, Tetra Pak, kommenterar;

– Vårt första experiment, som börjar med papperssugrör, kommer att öka analysmöjligheterna för att undersöka hur papperssugrörets material reagerar på förändringar i miljön i realtid, samt hur det interagerar med olika typer av vätskor i en kontrollerad miljö. Dessa nya insikter och kunskaper kommer att användas för att utveckla framtidens sugrör i våra virtuella modelleringsverktyg, vilket hjälper oss att förbättra deras funktionalitet.

Fotnot: Synkrotronstrålning är elektromagnetisk strålning som avges när laddade partiklar rör sig i krökta banor vinkelrätt mot sin hastighet

Kort om ForMax

Uppbyggnaden av ForMAX har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, och driftskostnaderna finansieras av industrin genom Treesearch, en nationell samarbetsplattform för akademisk och industriell forskning om nya material från skogen. Som industriell partner i Treesearch är Tetra Pak en av initiativtagarna till ForMAX och en av dem som underlättar arbetet med ForMAXSäkerställande av standarder för livsmedelssäkerhet.

I projektet används avancerad teknik för röntgenspridning vid ForMAX, tillsammans med forskare från Chalmers tekniska högskola.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078