23948sdkhjf

Delad förstaplats i "Better with less"

Vinnarna i tävlingen ”Better with Less”, Metsä Boards designtävling, har korats och vinnarna kan nu närmare beskådas.

För första gången utsågs två tävlingsbidrag till att dela förstaplatsen. Den ena är en förpackning för hörlurar och den andra en transportförpackning för TV-skärmar eller liknande produkter.

Den internationella tävlingen i förpackningsdesign, Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerades för tredje gången av Metsä Board. Tävlingen välkomnade designers att skapa framtidens förpackningar utan avfall. 124 deltagare från 27 länder deltog i utmaningen med sina kreativa idéer.

Juryn bestod av en rad experter inom förpackningsdesign med Ilkka Harju, Packaging Services Director på Metsä Board som ordförande.

– Att välja en vinnare av så utmärkta bidrag var ett otroligt svårt beslut, varför juryn bestämde sig för att utse två segrare, säger Ilkka Harju.

Den ena av de två vinnarna är "Kid's Headphones Packaging" som fokuserar på användbarhet och återvinningsbarhet för konsumenterna.

– Genom elegant designteknik är förpackningen lätt att öppna och ger ett utmärkt skydd av produkten – vilket visar att enkelt ofta är bäst. Förpackningen är lätt att återvinna och tar hänsyn till återanvändningsaspekten, eftersom den inre delen av förpackningen ger möjlighet att förvara hörlurarna. Återanvändningen stöds av den estetiska presentationen och att ett rent kartongmaterial används, säger juryn i sitt utlåtande.

Den andre vinnaren är ”Cardboard Protecting Filler”, en transportskyddslösning för TV-skärmar eller liknande elektronik.

– Lösningen skapar en balkliknande struktur som skyddar innehållet på varje sida av förpackningen. Förpackningen, gjord av färskfiberkartong, är lätt och hållbar, vilket bidrar till den cirkulära ekonomin när det gäller enkel återvinning och minimerar mängden material som används.

Förstapristagarna delar på prissummorna från 1:a och 2:a platserna och får 6 500 euro vardera.

Tredje priset på 2 000 euro går till 'RESHAPE'.

– Dawid Thiels förpackningskoncept är, tack vare ett innovativt förpackningsformat, designat för att fungera för ett bredare sortiment av produkter vilket minskar antalet förpackningar som behöver lagras.

Metsä Board tillhandhåller också ett extra pris i form av en praktikplats för en student vid dess Paperboard and Packaging Excellence Centre i Finland. Vinnaren blev ”Zero Waste Medication Blister Pack”, som designats av Patrick Walby.

– Det är en läkemedelsförpackning som syftar till att ersätta plast och aluminium, vilket ofta används i läkemedelsförpackningar med kartong.

Hedersomnämnanden gick till ”Totally Bananas' Packaging”, designad av Max Gubbins och ”F'lover”, designad av Mine Koca. Mer om de vinnande designerna och finalisterna finns på tävlingens hemsida, betterwithless.org.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093