23948sdkhjf

Stora Enso säljer anläggning

Stora Enso säljer anläggning i Hylte men avbryter avyttring av Anjala. 

Stora Enso har ingått ett avtal om att avyttra sin pappersanläggning i Hylte med samtliga dess tillgångar, till Sweden Timber, ett Sverigebaserat företag verksamma inom sågverk och hyvleri. Bolagsvärdet uppgår till cirka 18 miljoner euro, drygt 200 miljoner kronor. Affären beräknas slutföras under första halvåret 2023. Hyltes årliga kapacitet är 245 000 ton tidningspapper. Transaktionen påverkar inte divisionen Packaging Solutions verksamhet på Hylte-anläggningen för formpressad fiber och biokompositer.

– Det är glädjande att Sweden Timber kommer att fortsätta tillgodose Hylte-anläggningens papperskunder med avsikten att vidareutveckla verksamheten, säger Seppo Parvi, CFO på Stora Enso.

Avseende pappersanläggningen i Anjala i Finland, har Stora Enso beslutat att avbryta avyttringsprocessen. Pappersanläggningen i Anjala, tillsammans med pappersanläggningen i Langerbrugge i Belgien, integrerades i divisionen Packaging Materials den 1 januari 2023. Anläggningen i Anjala samarbetar redan idag med Stora Ensos närliggande anläggning för förpackningsmaterial i Ingerois, genom att utnyttja synergier för råmaterial, och energiförsörjning. 

– När det gäller anläggningen i Anjala har vi kommit fram till att fördelarna med att behålla anläggningen inom koncernen väger tyngre än värdet av de utredda avyttringsmöjligheterna.

Vid anläggningen i Langerbrugge förväntas den pågående förstudien för en potentiell konvertering av en av de två papperslinjerna till en linje för förpackningsmaterial, slutföras under första halvåret 2023.

Fördelarna med att behålla anläggningen inom koncernen väger tyngre Seppo Parvi, Stora Enso


Avyttringen av anläggningen i Hylte och den avbrutna avyttringen av Anjala avslutar därmed Stora Ensos plan som tillkännagavs i mars 2022, att sälja fyra av företagets fem pappersanläggningar. I linje med företagets strategi fokuserar Stora Enso på långsiktig tillväxt för sina förnybara produkter inom förpackningar, byggnadslösningar och innovationer inom biomaterial.

Det tidigare offentliggjorda avtalet om att avyttra pappersanläggningen i Maxau i Tyskland till Schwartz Produktion förväntas slutföras i början av året. Avyttringen av pappersanläggningen i Nymölla slutfördes den 2 januari och äganderätten övergick till Sylvamo.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172