23948sdkhjf

Voith investerar i svensk förpacknings-start-up

Den globala industrikoncernen Voith investerar in sig som ägare i den svenska start-up:en Yangi AB i Varberg. Voith blir på detta vis innovations- och utvecklingspartner till Yangi i kommersialiseringen av Yangis unika torrformningsprocess för att producera 3D-formade, cellulosabaserade förpackningar i en maskinlinje utan processvatten.

Den globala industrikoncernen Voith investerar in sig som ägare i den svenska start-up:en Yangi AB i Varberg, Voith blir på detta vis innovations- och utvecklingspartner till Yangi i kommersialiseringen av Yangis unika torrformningsprocess för att producera 3D-formade, cellulosabaserade förpackningar i en maskinlinje utan processvatten.

Voith går in som delägare i svenska start-up:en Yangi AB. Affären gjordes upp i december 2022. Yangi utvecklar en torrformningsprocess för produktion av fiberbaserade förpackningar. Jämfört med den alternativa energi- och vattenintensiva våtmassagjutningsprocessen sparar den innovativa processen 75 procent energi. Yangi's banbrytande teknologi kommer från 10 års forskning och utveckling inom systerbolaget The Loop Factory.

Yangis maskinlinje och möjliggör en kostnads- och resurseffektiv lösning som har potential att ersätta styv plast i stor skala. Förpackningsapplikationer sträcker sig från kosmetika och skönhetsprodukter, till färska livsmedel, take-away och konsumentvaror. Förutom Voith, har lyxvarumärket Chanel också förvärvat aktier i Yangi och stödjer aktivt bolagets affärsutveckling.

– Vi är glada över partnerskapet mellan Voith och Yangi. Med Voith har vi hittat rätt partner för att vidareutveckla våra innovativa lösningar och även växa inom nya affärsområden, säger Johann Kaiser, vd för Yangi

– Från början har vi förenats av vårt gemensamma intresse och motivation för hållbar teknik, säger Anna Altner, grundare av Yangi och The Loop Factory.

Dr Michael Weiss, CTO på Voith Paper, kommenterar;

– Voiths expertis som en ledande komplett leverantör inom pappersindustrin och Yangis expertis inom torrformning av fibrer öppnar nya dörrar för innovativa lösningar. Fiberbaserade förpackningar är ett hållbart alternativ till plast och kommer att fortsätta att få relevans.

– Jämfört med petroleumbaserade förpackningar sparar de nyproducerade fiberförpackningarna 75 procent CO2-utsläpp. Dessutom kännetecknas den innovativa processen av korta cykeltider. Voiths investering i Yangi är därför ett viktigt strategiskt steg för oss för att främja vår strategi för minskade utsläpp av koldioxid som en del av vårt hållbarhetsprogram Papermaking for Life, säger Dr Michael Weiss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11