23948sdkhjf

Modifierad glasflaska gav grönare design

Med små men viktiga medel minskar det småländska hantverksdestilleriet Lydén Distillery sina CO2-utsläpp. Destilleriet som vunnit flera priser för sina ginsorter lanserar dem nu i en lättare glasflaska men med samma ikoniska form som föregångaren i standardformat.

Genom den nya lättare glasflaskan tar Lydén Distillery ytterligare ett steg mot sin vision om att en dag bli Sveriges grönaste destilleri. Den nya flaskan är nästan 30 procent lättare (29,4 om man ska vara exakt), något som gör den mer klimatsmart och hållbar än sin föregångare.

Inom kort kommer den nya flaskan att levereras till bland annat Systembolaget och först ut är deras Dry Gin & Pink Gin, och inom kort även destilleriets övriga produkter.

– Vi utgick från den gamla flaskans design, som är en så kallad standardflaska - en flaska som vilken producent som helst kan beställa hem. Vi kollade vad man skulle kunna göra för att få ner vikten, men ändå behålla samma formspråk och göra en unik design som vi är helt ensamma om i världen, säger Emil Lydén.

– Här såg vi att den tjocka bottnen bestod av cirka en tredjedel av glasflaskans vikt. Genom att plocka bort den så fick vi ner vikten från 565 gram till 399 gram. Därmed minskade även höjden på flaskan med cirka 15 mm och en ny kork med vår logga på pryder den nya flaskan. Innehållet är fortfarande 50 cl och vi fyller flaskorna för hand med våra prisbelönta småländska hantverksginer, berättar Emil.

Med dagens produktion minskar destilleriet vikten på sina produkter med cirka 4 ton glas under 2023 - vilket har minskar företagets CO2-utsläpp. Andra åtgärder som destilleriet genomfört i grön anda är att modifiera kopparpannan, vilket minskade el-åtgången vid destillering med närmre 50 procent, och att byta ut kylaren på kopparpannan, vilket minskade vatten-åtgången med hela 80 procent.

Lydén Distillery ligger i Ljungby och har prisats för sina olika ginsorter i internationella tävlingar. Med två världsmästartitlar och utsedda till bland annat Årets Kronobergare & Årets Företagare i Ljungby fortsätter de nu sin strävan mot att bli nummer ett även i miljöhänseende för alla ginälskare.

Lydén Distillery´s produkter finns i Systembolagets Beställningssortiment.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062