23948sdkhjf

Nemco förstärker med toppchef

Efter 30 år i ledande befattningar utomlands återvänder nu 52-årige Thomas Holm hem till Norden. Han har precis börjat jobba som CCO på Nemco, en av Nordens ledande leverantörer av process- och förpackningsutrustning för  livsmedel.

Thomas Holm var senast toppchef i USA på Bettcher Industries, känt som en av världens bästa tillverkare av skär- och trimningsutrustning inom kött-, fågel- och fiskproduktion. Men historien om Thomas Holms tillvaro i livsmedelsindustrin går faktiskt tillbaka ända till 1992, när den då 22-årige nyutexaminerade handelsstudenten fick jobb som trainee på ett Los Angeles-företag som importerade dansk skinka och bacon.

Efter att ha sålt skinka och bacon i LA plockades Thomas Holm 1994 upp av Scanvaegt i Tyskland, där han i sex års tid hjälpte till med att bygga upp marknaden i Tyskland, Schweiz och Österrike. Därefter flyttade han tillbaka till USA och bodde där i sju år och etablerade Scanvaegt på den amerikanska marknaden.

Från 2007 till 2012 arbetade Thomas Holm för Foss, först som managing director för England och Irland med bas i Manchester och sedan med ett kortare mellanspel ”hemma” i Hillerød i Danmark.

I juli 2012 lockade livet utomlands igen och Thomas Holm tillträdde som vd på Bettcher GmbH i Schweiz. Sedan fick Bettcher amerikanska ägare och 2017 reste Thomas Holm till USA, där han först var senior vice president för Bettchers kommersiella verksamhet och sedan toppchef för företaget.

Ska framtidssäkra Nemco

Den nya befattningen som CCO på Nemco är på många sätt ett naturligt steg för Thomas Holm, som enligt egen utsago befinner sig på en tidpunkt i livet när han vill återvända hem till Norden och de nordiska värderingarna.

– Nemco är verkligen inte ett okänt företag för mig, eftersom de har varit distributörer av Bettcher-produkter i Norden i 50 år. Det blir en spännande utmaning för mig att jobba på den nordiska marknaden. Jag har ju varit aktiv på alla möjliga andra marknader, men aldrig i Norden, säger Thomas Holm.

Thomas första uppdrag blir att hjälpa till med att säkerställa Nemcos fortsatta tillväxt.

– Nemcos stora styrka är våra medarbetare och våra leverantörer. Som sparringpartner till vd Lars Olsgaard ska jag vara med och framtidssäkra företaget. Jag ska skapa flexibla ramar så att företaget får de bästa förutsättningarna att stötta våra medarbetare internt och förstås våra kunder och leverantörer.

– Jag har mycket att bidra med när det gäller den kommersiella delen, och jag kan ta med mig min kunskap utifrån in i företaget och stärka Nemco inom områden som organisation och självförståelse. Jag kommer inte att vända upp och ner på allt, men det finns många utmaningar: Hur hjälper vi våra kunder att minimera sin resursförbrukning och därigenom visa hänsyn för klimatet? Hur hjälper vi våra kunder att få ut det mesta av de råvaror de köper? Och hur lockar vi till oss de bästa talangerna? Det här är frågor vi kommer att arbeta med, berättar Thomas Holm.

En erfaren profil från utlandet

Nemcos vd Lars Olsgaard ser fram emot samarbetet med Thomas Holm.

– Vi har fått in en person som kommer att hjälpa oss att vidareutveckla vårt företag. Vi är lite som en allsvenskanklubb som har lyckats värva en erfaren profil från en utländsk toppklubb till laget. Thomas Holm ska bygga vidare på den stabila grund vi redan har. Och det är inte tal om att förbereda en försäljning av företaget. Vi är en av de sista kvarvarande privatägda operatörerna i vår bransch i Norden och så måste det fortsätta vara, konstaterar Lars Olsgaard.

Thomas Holm började på Nemco den 1 januari 2023. Han är baserad på företagets huvudkontor, men kommer att fördela sin arbetstid på företagets avdelningar i Danmark, Sverige och Finland. Han kommer också att ha nära kontakt med Nemcos leverantörer i bland annat Tyskland, Italien och USA. Privat räknar Thomas Holm med att bosätta sig i Köpenhamnsområdet med sin amerikanska fru och deras 5-åriga son.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14