23948sdkhjf

Tvättmedel i vätskekartong förbjuds

Kemikalieinspektionen vill förbjuda Grummes tvättmedel i kartongförpackningar att säljas i handeln. Det rapporterar Göteborgs-Posten. Grumme bytte så sent som förra året förpackning från plast till kartong av miljöskäl men myndigheten menar att kartongförpackningarna som vanligtvis används för mjölk och juice kan misstas för att innehålla dessa drickbara livsmedel.

Charlotte Rahm, inspektör på Kemikalieinspektionen, säger till Göteborgs-Posten;
– Vi fick in en bild på att produkten hade hamnat i en persons kylskåp.

I ett nytt beslut slår Kemikalieinspektionen fast att Grummes tvättmedel i vätskekartongförpackning är för likt samma typ av förpackning för vanliga livsmedel och därför ska stoppas. Den rektangulära formen med skruvkork kan misstas för att vara mjölk, juice eller yoghurtförpackningar. Dessutom är tvättmedlet märkt som veganskt, vilket kan få konsumenter att ta fel, menar myndigheten.

Orkla, som äger varumärket Grumme, håller inte med om Kemikalieinspektionens bedömning. De kommer även att överklaga beslutet.

– Under det år som produkterna har funnits på marknaden har vi sålt flera miljoner förpackningar och inte fått in några fall där någon av misstag har förtärt tvättmedel, skriver Orklas Sara Paulsson, kommunikationschef, i ett mejl till Göteborgs-Posten.

Vidare menar Orkla att man har ”förtroende” för att konsumenterna kan se skillnad på tvättmedel i kartongförpackning och drickbara livsmedel i förpackningarna och påpekar att tvättmedlet är ofarligt att dricka. Trots Kemikalieinspektionens beslut kommer de förpackningar som redan finns i butikerna att få säljas, eftersom tvättmedlet inte är giftigt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094