23948sdkhjf

Kemisk återvinning här för att stanna

Även om kemiskt återvunnen plast ännu inte har fått stämpeln ”återvunnen plast” av EU satsar de stora aktörerna inom plastens värdekedja på denna teknik för att leva upp till sina hållbarhetsmål.

Senast i raden att deklarera ett omfattande åtagande med användning av kemiskt återvunnen plast är den globala plastfilms- och plastförpackningstillverkaren Amcor. Amcor har ingått avtal med den världsledande plasttillverkaren ExxonMobil som försäkrar Amcor om tillgång till kemiskt återvunnen plast under fem år och försäkrar samtidigt ExxonMobil om avsättning för den återvunna plasten.

Amcor ska av ExxonMobil köpa kemiskt återvunnen certifierad cirkulär polyeten i ett försök att nå sitt mål på 30 procent återvunnet material i hela portföljen till 2030. Mängden PE som levereras kommer att successivt öka för att nå en förväntad årlig volym på 100 000 ton i slutet av femårsperioden. Amcor avser att tillämpa materialet i hela sin globala portfölj, och i synnerhet till hälsovårds- och livsmedelsindustrin.

Avtalet följer på ett första köp av polyetenmaterial från ExxonMobil tidigare i år och syftar till Amcors löfte att göra alla sina produkter återvinningsbara, återanvändbara eller komposterbara senast 2025.

– Vi är engagerade i en framtid med mer hållbara förpackningar och är glada över att stärka vår förmåga att möta ökande kunders efterfrågan på återvunnet innehåll, säger Ron Delia, vd på Amcor. – Vi arbetar redan med stora varumärken för att stödja deras hållbarhetsambitioner och ser fram emot att erbjuda detta innovativa innehåll i vår globala portfölj.

Michael Zamora, senior vice president för produktlösningar på ExxonMobil, tillade:
– Vårt utökade engagemang kommer att göra vår Exxtend-teknologi för avancerad återvinning tillgänglig för ännu fler av Amcors kunder över hela världen, och representerar ett viktigt steg mot att nå vårt gemensamma mål att hjälpa till att öka mängden plastavfall som återvinns.

Berry Global var först med att köpa ExxonMobils certifierade cirkulära polymerer tidigare i år, som företaget har för avsikt att använda för att tillverka livsmedelsklassade förpackningar baserade på en massbalansmetod.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093