23948sdkhjf

Först i världen med pappersflaskor

Det har länge talats om vem som ska bli först med att tillverka pappersflaskor för kommersiellt bruk. Nu verkar det brittiska företaget SUPA Products bli först. Det hävdar de i alla fall själva.

SUPA Products lanserar tvätt och diskmedel för sitt eget varumärke eco-mate i pappersflaskor, helt fira från plast. SUPA Products tillverkar själva både pappersflaskorna och det växtbaserade, biologiskt nedbrytbara innehållet i sin anläggning i Rutland nära Stamford. Eco-mates rengöringsprodukter har som mål att minska konsumtionen av plastflaskor för engångsbruk. 

Försök med tillverkning av egna pappersflaskor startade 2019 efter att grundarna misslyckats med att hitta en tillverkare av pappersflaskor.

– Vi kunde bara inte tro att det inte fanns en pappersflaska på marknaden, det som vi hittade var ett försök till greenwashing, antingen genom att täcka en plastflaska med ett yttre pappershölje eller så användes plastpåsar inuti vilket är ännu värre för havets ekosystem, säger Scott Nicholas, en av medrundarna till SUPA Products.

– Även stora företag som Coca Cola hyllade utveckling av pappersflaskor, men när vi tittade närmare hade de fortfarande plast inuti och använde plast i både hals och kork… vi kunde inte tro det! Så vi gjorde vår egen pappersflaska utan plast alls!

Eco-mate pappersflaskans design har en invändig beläggning av tång och naturlig växtlatex som den nödvändiga vätskebarriären. Denna bryts naturligt ned i miljön ungefär som ett vaxartat trädblad. Biologiskt nedbrytbara acceleratorer inom pappersflaskans konstruktion påskyndar och säkerställer naturlig kompostering. Flaskorna kan skäras upp och komposteras hemma eller läggas i återvinning eller i trädgårdssoporna, allt enligt SUPA Products.

Flaskorna lämnar heller inga spår av mikroplaster eller toxiner, enlig SUPA Products, som nu också har breddat eco-mate sortimentet med husdjursschampon, toalettrengöringsmedel, handtvättstvål och ett allrengöringsmedel. Företaget säljer sina produkter direkt till konsumenter via sin webbplats och genom sin växande ekobutiksdistributörsbas har den också nyligen lanserats på Amazon.

SUPA Products har förpliktigat sig att skänka 20 procent av all vinst till välgörenhetsorganisationer för sanering av hav och stränder för varje 500 ml flaska som säljs. Flaskan i sig eliminerar cirka 40 gram engångsplast på marknaden. Produkterna finns till försäljning i multipack om 3, 6 och 9 flaskor för leverans nästa dag från företagets hemsida: www.supalife.shop

Fotnot: SUPA står för Single Use Plastic Alternative.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156