23948sdkhjf

Snapsen väger lättare på årets julbord

Som Packmarknaden kunde berätta redan i sin mässrapport från Scanpack kommer årets julsnaps att kunna serveras från en lättare plastflaska i stället för glasflaska.

Den nu aktuella snapsen som svidar om till en PET-flaska lagom till jul är en av de mest uppskattade på julbordet, O.P. Anderson Aquavit. Snapsen växlar upp sina gröna ambitioner genom att satsa på förpackningar i både lättviktsglas och återvinningsbar PET. Tillsammans sparar de nya flaskorna över 150 000 kilo glas per år.

Den nya flaskan i lättviktsglas ersätter den traditionella glasflaskan på 700 ml och väger mer än 100 gram mindre, vilket sparar upp till 74 800 kilo glas per år. Detta minskar i sin tur koldioxidutsläppen från flasktillverkningen och transporter med 22 procent, i jämförelse med den tidigare flaskan.

Den mindre 350-ml-flaskan blir en återvinningsbar PET-flaska, tillverkad av 25 procent återvunnen plast (rPET). Plast lämnar ett mindre klimatavtryck än glas och PET-flaskan innebär att man sparar ytterligare 75 400 kg glas per år, och sänker koldioxidutsläpp från flasktillverkning och transporter med 70 procent.

– Vikt och material har givetvis betydelse när det gäller förpackningens klimatpåverkan. En tyngre glasflaska innebär mer koldioxidutsläpp som uppstår under tillverkningsprocessen och i transportledet. Vi märker också att våra kunder i högre grad efterfrågar mer hållbara förpackningsalternativ och att som konsument kunna välja ett miljövänligare alternativ ska inte vara krångligt. Tvärtom så ska det vara enkelt, säger Marcus Pedersen, Global Senior Brand Manager, O.P. Anderson Aquavit.

Vid sidan av de nya förpackningarna får även etiketten ett mindre ansiktslyft. Med syfte att skapa en tidsenlig etikett, som samtidigt tar till vara på varumärkets långa historia och tradition, har skuggor och tredimensionella element skalats bort. Den nya etiketten, med förfinad tvådimensionell design, tar avstamp från äldre originalteckningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094