23948sdkhjf

Pedagogiskt om plast

Arta Plast hade lagt upp en pedagogisk förklaringsmodell till varför företagets FiberCup är så mycket bättre ur miljösynpunkt än både konventionell plastbägare och en tunnare plastbägare med kartonghylsa.

– Den bästa plasten är den plast som inte alls används i förpackningen. FiberCup består till mer än 50 procent av kartong och kan sorteras som pappersförpackning. Visserligen går plasten från FiberCup inte till återvinning idag, utan endast till energiutvinning. Men FiberCup innehåller bara 4 gram plast, medan en plastbägare består av 13 gram plast, alltså mer är tre gånger så mycket plast. Plastbägare med kartonghylsa innehåller omkring 7 gram plast.

– För att en plastbägare ska vara bättre än FiberCup måste mer än 70 procent av plasten som går åt till alla plastbägare återvinnas. Annars har det ändå gått mer plast till spillo med plastbägare än med FiberCup. Idag återvinns omkring 20 procent av alla plastförpackningar i Sverige. Reducera mängden plast är den snabbaste och enklaste metoden att minska vår klimatpåverkan, säger Helge Steg.

Arta Plast har haft ett väldigt positivt gensvar för sin FiberCup på den svenska marknaden. Såväl Arla som Skånemejerier använder den. I Tyskland och Storbritannien har det varit svårare att få de stora varumärkesägarna att nappa.

– De gillar inte mix packaging som dom kallar det. Ändå är det väldigt lite av plasten som återvinns i dessa länder också.

Artikeln är en del av vårt tema om SCANPACK 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078