23948sdkhjf

Världsunika skruvkorkar från Säffle

Världens första anläggning för cellulosabaserade skruvkorkar invigd i Säffle.

Värmländska Blue Ocean Closures blir det första företaget i världen som kan erbjuda skruvkorkar och skruvlock tillverkade av cellulosafiber. I november invigde företaget sin första produktionsanläggning i Säffle.

Skruvkorkarna och skruvlocken är biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara. Produkterna riktar sig till varumärkesägare på en massmarknad, som idag ser sig om efter alternativ till dagens plastkorkar. Globalt används varje dag omkring 6,5 miljarder korkar och förslutningar av plast, vilket ger hisnande 2 500 miljarder om året.

– Världen vill, och vi vill, minska mängden plast, för det är ett verkligt problem. Plastkorkar är bland det vanligaste skräpet som spolas upp på våra stränder, säger Blue Ocean Closures vd och grundare Lars Sandberg.

Blue Ocean Closures är medlem i näringlivsklustret Paper Province och i Säffle utvecklas skruvkorkar för en global massmarknad. Produktionen har varit i gång sedan i somras och på invigningsdagen den 24 november kunde företaget berätta att bolaget hela tiden når nya lovande resultat i sin strävan att ersätta korkar av fossilbaserad plast.

– Bara tre dagar efter att vi fick maskinen var produktionen i gång. Det hade inte varit möjligt utan det fantastiska stöd vi fått här lokalt i Säffle. Inte minst från företagen som vi har runt oss som varit fantastiskt hjälpsamma, säger platschef Isabel Malone.

– Säffle har en stark tradition av företagande och pappersindustri, en perfekt plats för oss att verka och utvecklas på och hitta kvalificerad personal i takt med att vi växer, fortsätter Isabel.

Hittills har etableringen skapat drygt tio arbetstillfällen och planer finns på ytterligare expansion för att kunna möta den stora efterfrågan. Det kommer inte bara innebära fler anställda, utan även fler maskiner till den befintliga produktionshallen och närliggande lokaler.

– Jag känner mig priviligierad som får stå här idag. För ett år sedan var det här bara en idé på ett papper. Sedan dess har vi landat viktiga finansiärer och kunder samt fått i gång produktionen. Samtidigt är produktionslinjen vi ser här idag bara en liten del av resultatet. De viktigaste bitarna är produktutvecklingen och teamet. Det är de som verkligen skapar framgång och värde, säger Lars Sandberg.

Bland annat har företaget ett pågående samarbete med The Absolut Company för att utveckla en fiberbaserad kork till den ikoniska Absolut Vodka-flaskan.

På invigningen medverkade Dag Rogne, ordförande för kommunstyrelsen i Säffle, samt Värmlands läns landshövding Georg Andrén. Båda passade på att uttrycka sin stolthet över regionens innovationskraft och entreprenörskap samt den värmländska skogsindustrin som styrkeområde.

– Det här är jättehäftigt tycker vi, först i världen med biobaserade skruvkorkar och skruvlock. Vi har en vision här i Säffle om att leda hållbar utveckling – vi kan, vi vill och vi vågar. Och att få vara en del av omställningen till förnyelsebart passar ju som handen i handsken ihop med vår vision, säger Dag Rogne.

– Det är något med Värmland som lyckas kombinera tradition med innovation och förvandla kunskap till nya teknologier som blir en del av lösningarna på samhällets utmaningar, säger Georg Andrén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094