23948sdkhjf

Ny bok om matsvinn och förpackningar

De välkända Karlstadforskarna Helén Williams och Fredrik Wikström har skrivit en bok som tar upp den aktuella frågan om hur matsvinnet – det vill säga den mat som aldrig konsumeras utan kasseras och slängs – kan minska.

Boken heter passande ”Stoppa matsvinnet” och sätter fingret på den nästan ofattbara fakta att en tredjedel av all mat som produceras idag inte mättar några munnar utan slängs. Vad beror det på? Vad kan producenter, tjänsteleverantörer och konsumenter göra för att minska svinnet? Vilken roll spelar förpackningar? Detta är exempel på frågor som forskarna försöker besvara i den nya boken.

Författarna är landets två ledande forskare på området. I över 30 år har Fredrik Wikström och Helén Williams forskat om miljö- och hållbarhetsfrågor och förpackningens roll för att minska matsvinnet. Boken kan ses som det samlade resultatet av deras forskning med ett flertal publicerade studier och samarbeten med forskare runt om i hela världen för att utveckla och sprida kunskap kring matsvinn.

– Det är viktigt att fler på ett lättillgängligt sätt kan ta del av kunskaperna om matsvinn och inte minst förpackningens roll för att minska matsvinnet. Ska vi få bukt med matsvinnet krävs ett paradigmskifte i vår syn på förpackningar, säger Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem.

– Förpackningar ses ofta som något enbart ont ur miljösynpunkt. Många glömmer den goda sidan – att förpackningar som skyddar maten och ökar hållbarheten minskar miljöpåverkan om maten inte slängs eftersom det då behöver produceras mindre mat. Men för att verkligen minska den totala miljöpåverkan måste förpackningens onda och goda sidor balanseras mot varandra, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem.

Boken vänder sig till alla som i sin yrkesroll kommer i kontakt med förpackningar och till en miljöintresserad allmänhet. Förutom att förklara bakomliggande orsaker till matsvinnet så ger författarna praktiska tips och vägledning för hur man som producent och konsument kan minska svinnet.

Boken ”Stoppa matsvinnet!: en förpackad lösning” gavs ut i oktober av förlaget Fri Tanke. Författarna Fredrik Wikström och Helén Williams är båda verksamma vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) samt ämnet miljö- och energisystem vid Karlstads universitet och hör till de ledande forskarna i världen när det kommer till förpackningar och matsvinn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062