23948sdkhjf

Personalsäkerhet i maskinmiljö

Online automationsspecialisten Automation24 presenterar säkerhetsljusridåer från Datalogic. Dessa kan användas vid manuella arbets- och teststationer som kan utgöra en risk för driftpersonalen, som pressar, skär-, bock- och stansmaskiner.

Säkerhetsljusridåerna består av en sändare och en mottagare som skickar fotoceller som används för till exempel positionsdetektering. Men till skillnad från konventionella fotoceller sänder ljusridån ett stort antal ljusstrålar med definierade intervall och bildar en effektiv barriär mellan riskområdet och användaren.

Så fort ljuspulserna bryts, till exempel för att fingrar, händer eller andra lemmar kommer emellan, kan maskinerna stoppas automatiskt och på så sätt kan skador undvikas. Säkerhetsljusridåer hör till kategorin beröringsfria skyddsanordningar (ESPE).

Datalogic SG4 BASE-serien har dessutom inställningar för att förhindra oväntade fel. Dessa inkluderar till exempel OSSD-utgångar som sänder ut periodiska testpulser för att upptäcka kortslutningar.

För att hitta rätt säkerhetsljusridå för respektive enhet erbjuder Automation24 support på hemsidan i form av en tabell med urvalskriterier. För hjälp med installationen finns en beräkningsformel för att bestämma det korrekta minimiavståndet mellan ljusridån och stället för den potentiella faran.

– Säkerhetsljusridåer är de vanligaste skyddsanordningarna när tillträdesöppningar behöver övervakas. Vi har därför lagt till SG4 Base-serien i vår onlinebutik i två upplösningar med en skyddsfältshöjd på upp till 1050 mm. Inom kort kommer även SG4 Body-serien. Med dessa produktserier kan man hantera en stor del av standardapplikationerna och automatisera en säker avstängning av farliga maskinrörelser, säger Thorsten Schulze, VD och ansvarig för hanteringen av produktsortimentet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079