23948sdkhjf

Nu kommer PET-tråg att återvinnas

PET-tråg, vanliga i handeln för att förpacka kött och andra livsmedel i, kommer nu att kunna återvinnas hos Svensk Plaståtervinning i Motala.

Efter en omfattande testperiod har Svensk Plaståtervinning och Wellman Recycling lyckats hitta en kvalitetsnivå som möjliggör återvinning. Bolagen kan därmed sluta kretsloppet för transparenta PET-tråg, där förbrukade plastförpackningar kan cirkulera och bli till nya.

Tack vare samarbetet väntas mellan 1500–2000 ton transparenta PET-tråg återvinnas under 2023.

PET är genom insamlingen av dryckesflaskor i regi av Returpack/Pantamera den plast som idag, vid sidan om mjuk och hård PE, återvinns mest från avfallsströmmarna för plastförpackningar.

— Vår ambition har varit att hitta partners med förmåga att återvinna PET tråg och på så vis sluta kretsloppet, med lägre klimatpåverkan och minskat behov av jungfrulig råvara som effekt. Wellman Recycling kommer att producera ett PET-granulat som sedan kan användas som råvara för förpackningsproducenter, säger Therese Cederblom, försäljningschef på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning har deltagit i omfattande tester som inneburit mycket optimeringar av sorteringen för att få fram en ren transparent mono-PET-kvalité, vilket är en förutsättning för att det ska finnas en återvinningsmarknad.

Att det nu finns en marknad, skapar också incitament för producenter att prioritera transparenta mono PET-tråg istället för multimaterial där andra plasttyper kombineras, som gör att de inte går att återvinna.

— Målsättningen för oss är att sluta kretsloppet för PET-livsmedelsförpackningar och säkerställa cirkulär återvinning av hushållens livsmedelsförpackningar, till förmån för producenterna, konsumenterna och miljön, säger Willem Christiaans, Business Development & Raw Material Procurement Manager europé, på Wellman Recycling.

En grundförutsättning för återvinningen av materialet är fortfarande att konsumenten källsorterar och lämnar det till förpackningsinsamlingen (FTI), därifrån levereras det till Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala.

Svensk Plaståtervinnings VD Mattias Philipsson medverkar som talare på konferensen Pack & Plast nu på torsdag i Malmö. Länk till Pack & Plast!

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096