23948sdkhjf

Missade du K-mässan?

Då har du chansen att se en nyhetskavalkad från mässan här signerad vår systertidning Plastforum med Chefredaktör Malin Folkesson och kollegan Eva-Lotta Hylén på plats. De hälsade på i montern hos många utställare intressanta för skandinaviska besökare.

K-mässan är över för den här gången. Besökarantalet landade på 176 000 personer, meddelar mässarrangören Messe Düsseldorf. Nedan bjuder vi på några av alla de bilder som vi tog vid vårt mässbesök i Düsseldorf. Måhända är DU en av alla de som fångades på bild? 

Foto: MaF,Plastforum

Mario Bruckner, projektingenjör från Wittmann Battenfeld GmbH och Carsten Olsen från Battenfeld Sverige AB berättade om det energismarta konceptet EcoPower DC där likström används istället för växelström för att driva formsprutningsmaskinen. Tekniken är patentsökt av Wittmann Group och Wago GmbH. 

Foto: MaF,Plastforum

Michael Harder, vd för Hasco Nordic, demonstrerade tillverkarens senaste multikopplingssystem, vilket finns i tre modeller. Han sa att försäljningen gått extremt bra under 202, trots alla kriser i världen.

Foto: MaF,Plastforum

Mathias Uddenberg och Jonas Jarenmark vid Saxe Group fanns på plats i KraussMaffeis monter för att möte skandinaviska besökare. 

Foto:MaF, Plastforum

Sophie Tuviahu, försäljnings- och affärsutvecklingschef vid israeliska UBQ Materials sa att företaget utvecklat en hållbar och konkurrenskraftig termoplast omvandlad från avfallsplast från konsument som annars hamnat på deponi. “Vi har redan sett ett stort intresse för vårt material av nordiska företag, via vår distributör Plastcom”, sa Tuviahu. 

Foto: MaF, Plastforum

Jens Karlsson från JMC Industriteknik AB, som är återförsäljare för Borche och deras formsprutningsmaskiner, var på plats i maskintillverkarens monter. Borche visade nya maskinserien BD-series. Maskinens utstötare och kärndragning är hydraulisk, allt övrigt är elektriskt styrt. Inledningsvis finns maskinerna från 90-460 ton. “Vi kommer att ha en demomaskin på plats hos oss”, sa Jens Karlsson och tillade att 2022 gått som tåget, men att företaget under hösten känt av en avvaktande marknad.  

Foto: MaF, Plastforum

Wacker Chemie bjöd på en rad nyheter, bland annat pratade man om ett nytt material för bränslecellspackningar. Lars Petrén, försäljningschef för Wacker-Kemi AB var på plats i montern. Han anser att den nordiska marknaden är växande mycket med anledning av att högvärdesindustrin är stark i Norden. “Jag tror inte på en recession under 2023 för Wackers del. Vi har de material som behövs för ett fungerande samhälle, så jag tror på ett bra år för vår det”, sa Lars Petrén. 

Foto: MaF, Plastforum

Jens Thor Hansen, vd för Engel Nordic AB visade en av Engel GmbH alla formsprutningsmaskiner. Mest intressant inom området för hållbar formsprutning var 2-stegsformsprutning, vilket demonstrerades i maskinen bakom honom. 

Foto: MaF, Plastforum

Johannes Kjellgren, vd för Wemo Automation sa att företaget under 2022 haft en stor orderingång, men samtidigt lidit av stor komponentbrist. “Vi har inte så mycket dystert snack på mässan. Tongångarna har snarast varit positiva och det har talats om mycket projekt som är på gång”, sa Kjellgren. 

Foto: MaF, Plastforum

Kim Bini från Elastocon AB sa att året första hälft börjat bra för företaget, men att det efter semestern störtdykt, speciellt i Sverige. Dock har och tjänster som exempelvis kalibrering gått fortsatt bra.   

Foto: MaF, Plastforum

Johan Gotthardsson från Rafo AB, visade bredden av Arburgs maskiner. Här vid sidan av nya varumärket InnovatiQ, som förvärvades av Arburg 2020. Skrivaren, vilken rönte stort intresse, hade premiärvisning på mässan och printar med 2-komponetsilikon. 

Foto: MaF, Plastforum

“2022 har varit ett händelserikt år då vi bland annat tog ett strategiskt beslut mot att enbart fokusera på kringutrustning”, sa Andreas Bladh, vd och delägare av Quiptec AB. Han sa vidare att Quiptec kommer att ge beslutet ett år innan eventuellt nya samarbetspartners tas in. “Vi vill inte grena ut oss för mycket”. Mikael Bladh sa att deras huvudman Moretto har många bra energibesparande torklösningar, vilket är viktigt i tider som dessa. “Extremt bra torklösningar mot kund finns redan klara, vi ska bara paketera dem lite annorlunda än tidigare”, sa Mikael Bladh.  

Foto: MaF, Plastforum

Philipp Tönnemann, kommunikationschef för Momentive Performance Material GmbH, sa att tillverkaren är närvarande i Norden med sin palett av silikonmaterial, via Nordmann. På mässan lyfte tillverkaren bland annat fram en ny generation lågtemperaturvulkaniserande flytande silikongummi, LSR. Kvaliteterna, vilka ännu inte är kommersiella, finns från 20 till 80 shore A. De kan vulkaniseras vid 30 procent lägre temperatur än befintliga LSR-kvaliteter. Enligt Tönnemann lämpar sig kvaliteterna speciellt för tjockväggiga detaljer och i kombination med temperaturkänsliga material. Företaget är en spin-off från GE Silicones och blev för två år sedan uppköpt av koreanska KCC Corporation. 

Foto: MaF, Plastforum

Anders Friborg, Green & Company, befann sig i huvdamannen JSW monter för att möte kunder i Skandinavien. JSW tillverkar helelektriska formsprutningsmaskiner från 80 till 3000 ton låskraft. Tillverkarens 850 ton maskin är hävdar JSW “världens mest energieffektiva formsprutningsmaskin”. “Vi har ingått samarbete med nederländska Sensorfact och tar hjälp av deras mätverktyg för att visa på skillnaden mellan JSW och andra formsprutningsmaskiners energiåtgång”, sa Anders Friborg. 

Foto: MaF, Plastforum

Juliane Schmidhuber, kommunikationschef, och Oliver Zintner, vd, för Kraiburg TPE, sa att 2022 varit ett utmanande år. “Vi arbetar mot en stor bredd av industrier, men känner överlag en försiktighet och ett svagare materialbehov”, sa Oliver Zintner. “2023 kommer vara fortsatt utmanande och relativt platt. Osäkerheten kommer vara fortsatt stor, vilket kommer påverka inflationen. Så det är svårt att förutse hur året kommer att te sig”, sa han. I sin monter lanserades bland annat nya Thermolast R RC/PCR/AP-linjen, en serie termoelaster med upp 25 till 48 procent återvunnen konsumentplast. 

Foto: L8, Plastforum.

Vi träffade Filip Boman och Fredrik Unell från ACP Systems i företagets monter. De är nöjda med året som gått och har ett fortsatt högt orderinflöde.

Foto: L8, Plastforum.

Gänget i Addvanze AB monter var nöjda med mässan. Bolaget har en ny ägare sedan ett år tillbaka.

Foto: L8, Plastforum.

Stefan Lundskog från Albis Scandinavia AB var på plats i Albis GmbH monter för att möta skandinaviska besökare. “Vi har haft flertalet svenska besökare”, sa Lundskog.

Foto: L8, Plastforum.

Gunnar Henriksson var en av utställarna i Arla Plast AB monter.

Foto: L8, Plastforum.

Jonas Rydén från Jon Stenberg AB var på plats i Biesse GmbH monter. “Att sälja varmformningsmaskin mot plastindustrin är en ny satsning för Jon Stenberg AB för i år”, sa Jonas Rydén, förväntansfullt.

Foto: L8, Plastforum.

Ingemar Ekvall hade fullt upp i Baerlocher GmbH monter.

Foto: L8, Plastforum.

Bröderna Marcus och Andreas Syrén tillsammans med pappa Tomas Syrén i Fleron Automation AB monter.

Foto: L8, Plastforum.

Lennart Öberg, nytillträdd försäljningschef för TER Plastics Polymer Group i Norden.

Foto: L8, Plastforum.

Paolo Zia, Nordenchef för Omya, hade bråda dagar.

Foto: L8, Plastforum.

I en monter råkade vi på Josef Tapper från Omni Polymers, som besökte mässan.

Foto: L8, Plastforum.

Jonas Svensson, vd för Labotek Nordic fanns på plats i Laboteks monter.

Foto: MaF, Plastforum

Simon Köb, styrelsemedlem och försäljningschef för Meusburger GmbH lyfte bland annat fram tillverkarens standardiserade cool sliders för varmkanalsystem, vilka bidrar till att cykeltiden kan reduceras.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078