23948sdkhjf

Norner gör sin största investering

Det norska forskningscentret Norner har installerat en ny filmextruderingslinje med möjlighet att producera film med sju olika lager. Den nya pilotextrudern ska bland annat användas för tester av förpackningsfilm med inblandning av återvunnet material.

I den nya extruderingslinjen kan såväl plangjuten som blåst film produceras i sju skikt för utveckling av cirkulära flexibla förpackningar med gasbarriär och återvunnet innehåll. Den nya linjen levereras av Collin Lab och Pilot Solutions, en erkänd tysk maskinleverantör.

Norner har sedan tidigare ett avancerat utvecklingscenter för film- och arkapplikationer och flexibla förpackningar som inkluderar flera extruderingslinjer, en MDO-pilot (maskinorienterade filmer) och välutrustade laboratorier för att testa material, filmer och förpackningar.

Pilotförsök för barriärfilmer i både gjuten och blåsfilmsteknik möjliggör utveckling av hållbara flexibla förpackningar i monomaterial, medicinska tillämpningar och för tekniska tillämpningar. Filmerna kan även köras på Norners MDO-linje för undersökningar av MDO barriärfilmer.

– Vårt mål är att erbjuda bättre tjänster med fokus på plastens cirkularitet och återvinningsbarhet. Med den nya linjen kan vi producera prototypfilmer med ännu högre egenskaper för att stödja utvecklingen av monomaterial, säger Asbjørn Noraberg, chef för Application Pilot Center i Norner.

Den nya Collin sju lagers linjen kan producera både gjutna och blåsta filmer samt ark med en bredd på upp till 550 mm vilket gör att filmerna kan lamineras, tryckas och användas i kommersiella linjer. Detta är viktigt för att ytterligare skala upp innovativa lösningar för kommersiell produktion, menar, Asbjørn Noraberg.

Dessutom kan linjen göra en- och flerskiktsskivor upp till 2 mm tjocka, vilket är mycket lämpligt för materialutveckling och testning för trågpackning, bägare och andra termoformade applikationer.

– Det här är den största investeringen Norner någonsin gjort, och vi tror att detta kommer att vara mycket positivt för våra kunder. Vi har ökat vår kapacitet avsevärt med denna flexibla och pålitliga linje, säger Morten Augestad, BUVP Consumables på Norner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08