23948sdkhjf

Scanpack över för denna gång

Den kom, den sågs, den segrade. Så kan man enkelt sammanfatta Scanpacksmässan fyra dagar. En mässa fullspäckad med aktiviteter och taggade utställare.

De fyra dagarna bjöd som alltid på en varierad publiktillströmning. Första dagen lite avvaktande och försiktigt. Andra dagen riktigt bra fart, likaså större delen av torsdagen, med lite färre besökare den sista dagen. Om man då undantar DS Smith:s monter som var den klart mest välfyllda på fredagen. Det hade sin naturliga förklaring.

DS Smith hade mässans mest uppseendeväckande monter på temat ”Teamet i centrum”, med bilder på medarbetare i wellpappfigurer på en tänkt läktare längs hela långsidan på sin monter.Till den sista mässdagen hade anställda från flera av DS Smiths anläggningar runt om i Sverige åkt buss till mässan. De anställda fick chansen att inte bara se sitt eget ”Team” på Scanpack utan även uppklädda med DS Smith orangea halsdukar och scarfar besöka resten av mässan. En färgklick som förgyllde fredagen även för många andra utställare.

Mässan blev med det totala antalet besökare 12 894, från 4 125 företag i 45 länder, ett styrkebesked i oroliga tider och ett bevis på att mässan överlevt befarat besökartapp efter pandemin. Siffrorna skulle naturligtvis ha kunnat vara ännu bättre om några av de normalt större utställarna som i år stannade hemma också hade varit med. Oavsett dessa företags bevekelsegrunder att inte delta på årets Scanpack är jag övertygad om att de kommer att vara med på Scanpack nästa gång, som redan är om två år, alltså 2024. Då firar Scanpack 60-års jubileum. Det var alltså 1964 som den första Scanpack arrangerades.

På mässan träffade jag några som varit på Scanpack de senaste 10-11 gångerna, det vill säga sedan slutet av 1980-talet, början av 1990-talet. Men ingen slår Alf Jonasson 74 år, som stannade till i Packmarknadens monter (men som dock inte ville bli fotograferad). Han fick redan som ung nyanställd på dåvarande SCA, följa med på den allra första Scanpack-mässan och har sedan dess varit på alla Scanpack-mässor genom tiderna.

Sveriges första förpackningsmässan hette dock inte Scanpack. Den hölls redan 1952 och namnändrades 1964 till Scanpack. Men vad den hette kommer Alf Jonasson av förklarliga skäl inte ihåg. Är det någon som vet vad Sveriges första förpackningsmässan hette?

I kommande utgåva av Packmarknaden rapporterar vi från mässans utställare och om andra aktiviteter på mässan. Missa inte denna mässrapport och bildkavalkad i Packmarknaden nr 5 ute den 8 november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125