23948sdkhjf

Energieffektiv teknik förlänger hållbarheten

Sairem, en världsledande specialist inom industriella mikrovågs- och radiofrekvenslösningar med huvudkontor i Lyon, Frankrike, kommer att visa upp företagets nya, innovativa system för produktion av färska färdigrätter under Scanpack 4–7 oktober 2022 i Göteborg.

Det franska företaget utvecklar specialiserade processer för temperering, torkning, pastörisering och hygienisering av livsmedel. Sairem:s tunnlar har validerats med utmärkt resultat, är designade för kontinuerliga processer och hör till de mest effektiva system som finns. Pastöriseringstunnlarna kan användas för kompletta färdigrätter eller enstaka ingredienser.

Sairem:s mikrovågs- och radiofrekvenslösningar: snabbhet, hög avkastning och kvalitet

Sairem:s mikrovågs- och radiofrekvenssystem optimerar temperering, tillagning och pastörisering av alla typer av råa och processade livsmedel, inklusive känsliga ingredienser som fisk. Mikrovågstekniken är en termisk process som ger en homogen uppvärmning, eliminerar kalla punkter och möjliggör precis temperaturkontroll. Det är en exakt värmebehandling som ökar avkastningen och bevarar livsmedlens näringsvärde. Den snabba processen i kombination med rätt temperaturinställningar motverkar dessutom bakterietillväxt, vilket garanterar livsmedelssäkerheten.

Pastörisering genom mikrovågsteknik är 50 % mer energieffektiv än andra uppvärmningsalternativ vid produktion av färdigrätter. Sairem:s nya generation pastöriseringstunnlar lämpar sig för alla typer av färdigrätter och även enskilda ingredienser. Beroende på innehållet och kundens process kan tunneln antingen enbart pastörisera, eller tillaga och pastörisera samtidigt. Det senare alternativet passar bäst för t ex fisk och skaldjur, som har kort tillagningstid. Men alla livsmedel – kött, skaldjur, vegetariska, veganska och alternativa proteiner – kan behandlas.  Ju ömtåligare en ingrediens är, desto lämpligare är mikrovågstekniken. Tunneln pastöriserar med en maxtemperatur på 95–100 °C beroende på produkt.

Effektiva system skapar även miljömässig hållbarhet

Sairem:s tunnlar kan hantera alla typer av tråg, oavsett storlek och material: plast-, glas- eller pappersbaserade. Kunden väljer själv vilken förpackning som passar bäst. De fyllda trågen förseglas med eller utan gas, och systemet kan även användas för djupdragna förpackningar och påsar. Systemet kräver inga dyra ventiler. Resultatet är en fräsch och aptitlig måltid utan vakuum.

Sairem:s teknik är energieffektiv och 100 % elektrisk – vilket innebär nollutsläpp av växthusgaser vid produktionsanläggningen. Färdigrättens hållbarhet beror på pastöriseringsvärdet. Vanligtvis rör det sig om 25–30 dagar. En förlängd hållbarhet leder till minskat matsvinn. Det reducerade svinnet och de extremt hållbara, energieffektiva maskinerna är alla faktorer som bidrar till en hög miljömässig hållbarhet. Företaget är dessutom auktoriserat inom bearbetning av ekologiska ingredienser av de flesta internationella certifieringsorgan för ekologisk märkning.

Tester för säkerhet och kvalitet – för bästa möjliga lax

I nära samarbete med CTCPA-institutet i franska Avignon har Sairem utvecklat en ny generation mikrovågstunnlar med patenterade funktioner. CTCPA har genomfört tester för att bedöma livsmedelskvalitet och -säkerhet, process- och produktionsprestanda samt produkt- och miljöresultat. En rätt med lax, sötpotatispuré och haricots verts testades i en konsumentpanel och bedömdes ha utmärkt och fräsch smak, textur och färg jämfört med en annan tillagningsteknik. Dessutom fastslog testet att hälsosamma näringsämnen bevaras, behovet av tillsatser elimineras och produktens vikt bibehålls. I dagens hektiska tillvaro är färdigrätter producerade med Sairem:s system en smakrik, hälsosam lösning för konsumenter med begränsad tid och olika matpreferenser.

Sairem erbjuder både standardiserade tunnlar och skräddarsydda maskiner, helt enligt kundens behov och krav.

 Besök Sairem på Scanpack EO2: 26

Artikeln är en del av vårt tema om SCANPACK 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078