23948sdkhjf

Gaia presenterar genombrott på Scanpack

Det Helsingborgsbaserade greentech-företaget Gaia BioMaterials AB (Gaia) presenterar en nyhet på Scanpack idag som betyder ett genombrott för företaget.

Efter en lång och utmanande utvecklingsprocess har Gaia knäckt koden för en termoformbar version av sitt biomaterial Biodolomer som inte bara tål mikrougnsvärme, utan som även har förutsättningar att klara certifieringen för hemkompostering.

Lösningen står att finna i en kombination av det egenutvecklade receptet, samt den nya, egenutvecklade produktionsutrustning, som företaget installerat i sin fabrik i Helsingborg under det senaste året.

 – Det vi presenterar på Scanpack är resultatet av att kombinera gedigna kunskaper inom materialutveckling och förpackningsteknik, med den senaste tekniken inom materialproduktion, säger Gaia:s VD och medgrundare, Peter Stenström.

 –  Vi har, ända sedan företagets grundande, närt en vision om ett mikrovågsugnssäkert material som även klarar av att brytas ner i en hemkompost. Steg för steg har vi närmat oss målet genom att justera materialet och produktionsprocessen.

 Under resans gång har ett flertal prototyper utvecklats, såsom den fibervariant av Biodolomer som presenterades på Scanpack 2018, men det stora genombrottet kom under 2020, när den första PLA-fria versionen av Biodolomer för termoformning såg dagens ljus. Materialet uppvisade många av de egenskaper som den version av Biodolomer som kommer presenteras på Scanpack, men saknade möjligheten att användas i mikrovågsugn och för varm mat och dryck.

–  Vi var ganska på det klara med vilka justeringar som behövde göras redan på det stadiet, men saknade den nödvändiga maskinparken, säger Konrad Rosén, FoU-Chef på GAIA.

–  Parallellt med utvecklingen av materialet hade vi även påbörjat arbetet med att ta fram en ny Compounder, vilken vi hoppades skulle erbjuda oss dittills oanade möjligheter att utveckla nya materialegenskaper. Det finns alltid risker involverade när man designar en ny maskin, men Åke Rosén, företagets medgrundare och upphovsman till Biodolomer®, hade en tydlig idé kring hur han ville att maskinen skulle se ut.

 Med den nya maskinen på plats har GAIA arbetat oförtrutet med att optimera recepturen, med siktet inställt på att ta fram ett material som löser den gordiska knuten i avvägningen mellan värmetålighet och komposterbarhet. Resultatet finns att beskåda på Scanpack från och med idag och fram tills mässans avslutning den 7 oktober.

  Monter F02:08

Artikeln är en del av vårt tema om SCANPACK 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11