23948sdkhjf

Lättviktsmaterial för lådan

Lightweighting är högaktuellt inom många områden, inte minst inom förpackningsindustrin. Det handlar om att minska mängden råmaterial, minska den vikt som behöver hanteras, samt att minimera påfrestning på klimatet.

Holmens nya containerboardkomponent Holmen INNR minskar både materialåtgång och koldioxidavtryck för slutprodukten. INNR är ett lättviktspapper, som används till fluting och interliner, mellanlagren i containerboard, för industriell paketering, transport och e-handel.

Holmen INNR har egenskaperna som gör att det kan ersätta ett flutingpapper i gramvikt 80–85 gsm. För att få 10 000 m2 räcker det att köpa 730 kg av Holmen INNR i stället för 800–850 kg. Det är en besparing på 9–16 procent papper.

Carbon footprint kan beställas från olika tillverkare för att jämföra miljöpåverkan. Holmen INNR har ett koldioxidavtryck på 87 kg CO2/ton papper, vilket är ett av Europas lägsta. Man kan också jämföra växthusgasutsläpp på bruksnivå. FisherSolve räknar uppgifter från samtliga pappersbruk i form av koldioxidekvivalenter, CO2(eq) per ton producerat papper.

Siffrorna visar att Holmens bruk, med 143 kg CO2(eq)/ton, släpper ut mindre än 1/5 av det europeiska genomsnittet för containerboardspapper, 838 kg CO2(eq)/ton. Därmed kan Holmen INNR minska CO2(eq) med mer än 80 procent för ingående material.

Monter D03:02

Artikeln är en del av vårt tema om SCANPACK 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078