23948sdkhjf

Ny stötdämpare på Scanpack

Stora Enso presenterar ett helt nytt stötdämpande material på Scanpack den 4-7 oktober på Svenska Mässan i Göteborg.

Papira är ett helt nytt återvinningsbart, fiberbaserat skum för skyddsförpackningar från Stora Enso. Materialet är utvecklat för att ersätta stötdämpande produkter av fossil plast, något som Stora Enso menar alltmer spelat ut sin roll i dagens samhälle, där man strävar efter att minska plastanvändning och plastavfall, för att övergå till förnybara material. Särskilt som nu när lagstiftarna driver på för att begränsa eller förbjuda fossilbaserade skummaterial i förpackningar, vilket kräver nya lösningar.

Papira by Stora Enso är ett nytt, lätt skummaterial tillverkat av massafiber. Det halvstyva skummet ger hög stötdämpning och lämpar sig för skyddsförpackningar för en mängd olika produkter. Papira kan utformas och skäras med hög precision för optimal storlek och stötdämpning, även vid komplexa former.

Papira är ett helt pappersåtervinningsbart alternativ till traditionella fossilbaserade skummaterial som polyuretan (PU), polyeten (PE) och expanderad polystyren (EPS). Det har utformats för att det ska kunna återvinnas som papper, men om det hamnar i naturen utanför det cirkulära materialflödet bryts det ned på naturlig väg. Papira sorteras sim samma återvinningskärl som kartong.

Pilotanläggningen för Papira har varit i drift vid Stora Ensos bruk i Fors sedan november 2021. Det träbaserade råmaterialet härstammar från hållbart brukade skogar i Norden och tillverkas i en 100 procent fossilfri produktionsprocess som bara använder luft och vatten för att skumma materialet. Inga lösningsmedel, drivmedel eller farliga kemikalier används.

Papira utvärderas just nu för att förbereda certifiering som återvinningsbart papper och biologiskt nedbrytbart. Dessutom mäts hur Papira kan förbättra koldioxidavtrycket för förpackningar. Papiras egenskaper i förpackningsapplikationer testas vid Stora Ensos ISTA-certifierade PackTester lab för att säkerställa att materialet presterar enligt existerande standarder inom förpackningsindustrin. Stora Ensos mål är att etablera Papira som ett standardmaterial i skyddsförpackningar.

Papira by Stora Enso är en av finalisterna i Packaging Europes Sustainability Awards 2022 i kategorin ”Renewables” för produkter före kommersialisering. Vinnarna i kategorin kommer att presenteras den 14 november 2022.

Besök Stora Enso på Scanpack i Göteborg den 4–7 oktober på entréplanet för att få veta mer om Papira.

Monter C03:02

Artikeln är en del av vårt tema om SCANPACK 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Interpack har laddat om
Smurfit Kappa tar storslam i WorldStar Awards
Unik forskning för hållbara förpackningar
Förpackningar drabbas av ytterligare pålagor
MM Eson Pac rustar för ökad produktion
Proseal firar 25 år av framgångar
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.143