23948sdkhjf

Planerar för nytt falskartongbruk

Metsä Board påbörjar förprojektering för ett nytt falskartongbruk i Finland för att möta den ökade efterfrågan på förpackningar.

I maj 2022 tillkännagav Metsä Board avsikten att undersöka möjligheterna för ökad falskartongkapacitet i Finland eller Sverige. Som ett resultat av studien påbörjas nu en förprojektering av ett nytt falskartongbruk med en årlig kapacitet på cirka 800 000 ton i Kaskinen, vid den finska kusten ungefär i jämnhöjd med Sundsvall.

– Satsningen är, när den är beslutad, i linje med Metsä Boards strategi att växa inom fiberbaserade material och förnya vår industriella verksamhet, säger Metsä Boards vd Mika Joukio.

Förprojekteringen ska omfatta teknisk design, design av infrastruktur- och logistiklösningar samt anbudsförfarande för huvudutrustningen. Som en del av projekteringen ska också en miljökonsekvensbeskrivning göras och miljötillståndsprocess inledas. Ett eventuellt investeringsbeslut fattas tidigast 2024.

Kartongbruket ska bygga på fossilfri produktion. Förbrukningen av råvaror, energi och vatten per producerat ton falskartong uppges bli betydligt lägre jämfört med befintliga bruk.

– Efterfrågan på förpackningar tillverkade av förnybara råvaror och som ersätter plast kommer att fortsätta växa. Vi vill möta denna efterfrågan med mer hållbara förpackningslösningar som främjar den cirkulära ekonomin, säger Mika Joukio.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156