23948sdkhjf

Stora Enso säljer pappersfabrik

Stora Enso säljer sin anläggning för pappersproduktion i tyska Maxau. Bolagsvärdet uppgår till omkring 210 miljoner euro, och avyttringen förväntas ske i början av 2023.

Försäljningen ingår i den tidigare aviserade planen att avyttra fyra av Stora Ensos fem pappersanläggningar. I linje med företagets strategi fokuserar Stora Enso på långsiktig tillväxt för sina förnybara produkter inom förpackningar, byggprodukter och innovationer inom biomaterial.

Köparen är Schwarz Produktion, som beskrivs som en av världens största detaljhandelskoncerner.

– Vi är mycket nöjda med det här avtalet eftersom det uppfyller vårt mål att skapa en långsiktigt hållbar framtid för Maxau-anläggningen och dess anställda. Vi kommer att fortsätta avyttringsprocessen för de tre återstående pappersanläggningarna i Nymölla, Hylte och Anjala, säger Seppo Parvi, CFO på Stora Enso och chef för divisionen Paper i ett pressmeddelande.

Transaktionen kommer att minska Stora Ensos årliga kapacitet av SC-papper med 530 000 ton. Baserat på 2021 års siffror förväntas avyttringen minska Stora Ensos årliga omsättning med ungefär 250 miljoner euro.  

Stora Enso har för närvarande fem anläggningar för pappersproduktion. Totalt sett har divisionen Paper för närvarande cirka 2 300 anställda. Under 2021 uppgick Paper divisionens nettoomsättning till 1 703 miljoner euro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093