23948sdkhjf

Jätteförvärv av Stora Enso

Stora Enso gör ett jätteförvärv inom wellpapp när man köper det nederländska bolaget De Jong Packaging Group för motsvarande närmare 11 miljarder kronor. Företaget är en ledande producent av wellförpackningar i Benelux, specialiserat på tråg och lådor i wellpapp för färska livsmedel, e-handel och industri.

Genom köpet får Stora Enso ett rejält fotfäste på den centraleuropeiska marknaden inom förnybara förpackningar. Den europeiska marknaden för wellförpackningar är fragmenterad och med en lokal närvaro kommer Stora Enso att kunna växa starkt i länder som Nederländerna, Belgien, Tyskland och Storbritannien.

– I linje med vår strategi investerar vi i att växa vår marknadsandel inom förnybara och cirkulära förpackningslösningar. De Jong Packaging Group har en stark position inom sektorn för wellförpackningar och en imponerande kundbas. Att förvärva deras verksamhet är ett led i vår strategiska riktning att avancera inom förnybara förpackningslösningar i Europa, säger Annica Bresky, VD och koncernchef på Stora Enso.

De Jong Packaging Groups omsättning för helåret 2022 beräknas till cirka en miljard euro. Stora Enso betalar i princip den summan för bolaget, cirka 1 020 miljoner euro. Priset – bolagsvärdet – motsvarar en multipel på 8,9x, baserad på en justerad EBITDA på 114 miljoner euro för 2022. Av köpesumman är 250 miljoner euro IFRS-leasingsskulder.

Stora Enso räknar med att affären ska generera stora effekter på resultatet de kommande åren. När pågående expansionsprojekt för förpackningskonvertering har genomförts, förväntas en EBITDA på ytterligare 40 miljoner euro uppnås 2025. Synergieffekter i form av främst anskaffning av råmaterial, integrationsoptimering av wellpappråvara, och ökade kommersiella möjligheter väntas på medellång sikt, 3 år, generera årliga genomsnittliga synergieffekter på 30 miljoner euro.

Om Stora Enso beslutar att gå vidare med den nu studerade konverteringen av pappersanläggningen i Langerbrugge i Belgien till produktion av wellpappråvara, kommer dessutom fler synergieffekter att vara möjliga. Stora Enso har även förbundit sig att under 2024 betala en kontant tilläggsköpeskilling på max 45 miljoner euro, om De Jong Packaging uppnår vissa bestämda resultatmål.

– Vi är verkligen glada över det här förvärvet. Med vårt gemensamma fokus på snabb anpassningsförmåga och kundvärde, och med utomordentliga team hos båda företagen, kommer vi att skapa en stark plattform för framtida tillväxt. De Jong har påvisad stabil tillväxt inom wellförpackning, vilket i kombination med vår erfarenhet inom innovativ design, digitala lösningar och hållbarhetstjänster, kommer att göra det möjligt för oss att stärka vårt erbjudande, säger David Ekberg, chef för divisionen Packaging Solutions på Stora Enso.

– Vi är stolta över vad vi har uppnått på De Jong Packaging Group och ser nu fram emot nästa steg på vårt företags resa. Stora Enso är väl positionerade att driva ytterligare tillväxt i linje med vår gemensamma ambition, säger Henk de Jong, ägare av De Jong Packaging Group och Ad Smit, vd på De Jong Packaging Group.

De Jong Packaging Group är en ledande producent av wellförpackningar i Benelux. De Jong är också aktiva inom wellpappråvaruproduktion genom förvärvet av De Hoop i Nederländerna 2021. De Jong Packaging har 17 anläggningar i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Storbritannien. Företaget har cirka 1 300 anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093