23948sdkhjf

Mondi vinner Swiss Packaging Award

Mondis ståpåse RetortPouch Recyclable fortsätter att tala om sig. I sommar tilldelades förpackningen priset Swiss Packaging Award, ytterligare ett kvitto på förpackningens innovationshöjd.

Ståpåsen i monomaterial ersätter påsar av flerskiktslaminat och underlättar på detta sätt att material sätts i omlopp istället för att i bästa fall användas som energiutvinning. Påsen används för livsmedel som måste genomgå sterilisering genom autoklavering och därmed måste klara påfrestande miljö i höga temperaturer.  

Ståpåsen utvecklades i samarbete med Hilcona, en europeisk marknadsledare inom färsk, färdigmat, för Coops eget varumärkessortiment av friska baljväxter och spannmål som säljs i Schweiz. Förutom att påsens material, mono-PP, gör den återvinningsbar ger den en exceptionell hållbarhet som bidrar till att minska matsvinnet. Den innovativa förpackningen kan ersätta komplexa icke-återvinningsbara flerskiktsförpackningar som använder aluminium eller metalliserade lager för att ge högbarriärskydd för livsmedel.

Påsen har en attraktiv men ändå robust stående design som inkluderar ett genomskinligt fönster så att konsumenterna kan se produkten på hyllan.

– Vi är mycket stolta över denna utmärkelse. Hilcona har spelat en nyckelroll i utvecklingen av denna prisbelönta förpackning, vi har tittat noga på hur vi kan skydda produkten, samtidigt som vi levererar bekväma förpackningar som fungerar för Coop och konsumenten på ett hållbart sätt, säger Hilconas förpackningsexpert Julia Bredemeier.

Christoph Höfling, chef för produktutveckling Mondi Korneuburg, tillägger:

– Vi är glada över att ha RetortPouch Recyclable erkäns av Swiss Packaging Institute (SVI). Denna lösning är ett resultat av vår EcoSolutions-metod för att skapa hållbara förpackningar som passar för ändamålet, i nära samarbete med våra kunder och partners. RetortPouch Recyclable är en innovativ, lättanvänd förpackningslösning i monomaterial som kan minska matsvinnet samtidigt som det är ett attraktivt alternativ för både livsmedelstillverkare och återförsäljare.

Mondi meddelar också att man nyligen har genomfört tester i samarbete med nederländska NTCP, National Test Center Circular Plastics som visar att RetortPouch Recyclable effektivt kan sorteras ut under återvinningsprocessen.

Testerna simulerade realistiska förhållanden för hantering av förpackningsavfall och utformades för att bestämma hur sorterbar Mondis återvinningsbara mono PP-förpackningar är. Testerna visar att påsarna sorterats i rätt återvinningsflöde. Sorteringsströmmarna behöver dock fortfarande utvecklas i hela Europa, för att stödja högkvalitativ input i plaståtervinningsprocesser.

Thomas Kahl, Channel Manager FMCG & Industrial på Mondi Flexible Packaging, säger:

– För att uppnå de plaståtervinningsmål som definieras i den reviderade PPWD, måste sorteringen och återvinningen av plastavfall förbättras avsevärt. Som marknadsledare är vi starkt engagerade i att bidra till detta mål genom att testa sorteringsprestanda för våra förpackningar. Resultatet av testerna visar att våra mono-material polypropenförpackningar är igenkända och kategoriserade i rätt sorteringsström i avancerade avfallshanteringsanläggningar. Vi är särskilt stolta över att vi också lyckats med krävande applikationer som autoklaveringspåsar för vått husdjursfoder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Interpack har laddat om
Smurfit Kappa tar storslam i WorldStar Awards
Unik forskning för hållbara förpackningar
Förpackningar drabbas av ytterligare pålagor
MM Eson Pac rustar för ökad produktion
Proseal firar 25 år av framgångar
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.122