23948sdkhjf

Rottneros lägger ner slipmassan

Massaproducenten Rottneros har beslutat att lägga ner tillverkningen av slipmassa. Detta som ett led i satsningen på CTMP-produktion i stället.

Beslutet innebär att cirka 40 personer kommer att varslas om uppsägning.

– Avvecklingsbeslutet är naturligtvis förknippat med stor sorg för oss med tanke på de medarbetare som drabbas och Rottneros över 100-åriga historik inom slipmassa. Tyvärr saknas de ekonomiska förutsättningarna för att långsiktigt driva sliplinjen vidare, främst på grund av den kraftigt förändrade situationen på el-marknaden, speciellt för de två sydligaste områden, SE3 och 4, säger Lennart Eberleh, Rottneros vd och koncernchef.

– Samtidigt är det viktigt att framhålla våra offensiva investeringsplaner inom CTMP, det tyngsta verksamhetsbenet i Rottneros Bruk. De fortsatt goda långsiktiga lönsamhetsförutsättningarna inom CTMP innebär att vi planerar investera för en betydande produktionsökning under den kommande treårsperioden. Våra satsningar på förpackningar inom Rottneros Packaging och i råvaruföretaget Nykvist Skogs är ytterligare uttryck för att vår position i Värmland har utvecklats under senare år, säger Lennart Eberleh.

Kostnaden för avvecklingen av slipmassa vid Rottneros Bruk beräknas uppgå till cirka 60 MSEK och produktionen ska upphöra omkring årsskiftet, efter avslutade fackliga förhandlingar. Utöver en volatil elmarknad anges den strukturellt minskande efterfrågan på slipmassans slutprodukter, främst skriv- och tryckpapper, som anledning att det är svårt att nå ekonomisk lönsamhet.  Investeringar på ökad kapacitet och produktion i brukets CTMP-linje beräknas till 160 - 200 MSEK.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078