23948sdkhjf

Kemisk återvunnen plast som ny

Initiativen för att sätta plast i cirkulation tar sig många uttryck just nu. Varumärkesägare vill visa att man tillmötesgår både politikers och konsumenters önskemål om hållbara förpackningar. Ett sådant exempel är ett samarbete mellan fyra stora tunga aktörer.

De fyra är dagligvarukedjan Tesco, livsmedelsvarumärket Heinz Beanz, förpackningsföretaget Berry Global och plastproducenten Sabic. Av mjukplast som samlas in från konsumenterna i Tescos affärer, bestående av använda flexibla förpackningar för andra dagligvaruprodukter, producerar Sabic ny PP-plast som Berry Global använder för att tillverka nya plasttråg för Heinz Beanz.

Att detta är möjligt – då det inte normalt inte går att använda återvunna plastförpackningar till nya – beror på Sabics metod att genom kemisk-termisk återvinning omvandla gammal plast till ny plast, lika ren och funktionell som ny plast. Sabic kallar sitt koncept Truecircle, vilket är ett sortiment av plaster, tillverkade av olja, s k Tacoil, återvunnen genom en pyrolysprocess.

De nya förpackningarna för Heinz Beanz består till 39 procent av återvunnen plast och detta räknas ut med hjälp av massbalansprincipen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Pantsystemet fungerar inte som tänkt: Beroende av sportklubbar och pantsamlare
Konceptmaterial för packning av livsmedel
Digitalpress för flexibla förpackningar
Innovativa och hållbara lösningar i montern
Livsmedelsfilm redo att återvinnas
Nestlé tar nästa hållbara steg kring Zoégas kaffeförpackningar
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.091