23948sdkhjf

Lanserar etikettmaterial av oceanbunden plast

Oceanbunden plast, OBP-plast, lanseras nu för första gången i en produkt för förpackningar. Det är UPM Raflatac som lanserar etikettmaterialet Ocean Action etikett som använder OBP-plasten från plasttillverkaren Sabic.

Begreppet Oceanbunden plast kommer från Zero Plastic Oceans, en icke-statlig organisation som ägnar sig åt att ta itu med plastföroreningsfrågor. Plasten är inte nödvändigtvis sådant som flyter omkring i världshaven, utan plastskräp som städas upp längs stränder och vattendrag, där plasten riskerar att förorena vattnet.

Plasten kan vara insamlad på ett avstånd på upp till 50 km från den aktuella havsstranden eller vattendraget. Det är plast som riskerar att så småningom spolas ut i vattnet av regn, floder eller tidvatten.

Initiativet från Zero Plastic Ocean gäller globalt och för att åstadkomma insamling samarbetar man med lokala entreprenörer. I det aktuella fallet med Raflatacs etikettmaterial kommer plastavfallet från lokala partner till det Malaysiabaserade återvinningsföretaget HHI. Företaget omvandlar genom kemisk återvinning den insamlade plasten till en flytande råvara pyrolysolja. Oljan används sedan som insatsmedel av Sabic vid tillverkning av ny plast.  

– Det nya innovativa etikettmaterialet Ocean Action är det senaste i vår resa mot fossilfritt. Det hjälper inte bara till att förhindra att plast hamnar i haven utan erbjuder också varumärkesägare möjligheten att uppfylla sina mål för återvunnet innehåll i förpackningar. Ocean Action etikett är en lättanvänd drop-in-lösning skapad speciellt för slutanvändning inom livsmedel och kosmetika då det har exakt samma prestanda som de nuvarande fossilbaserade etiketterna, säger Eliisa Laurikainen, affärsutvecklingschef från UPM Raflatac.

Ocean Action-etikettmaterialet finns tillgängligt som vit och klar toppbelagd PP-film med RP37, RF37 och RP74 lim och PET 23 PCR och glassine liners. Dessa etikettmaterial lämpar sig väl för snabbrörliga konsumentvaror (FMCG), såsom hushållsartiklar, personlig vård, förpackade livsmedel och drycker.

Den certifierade cirkulära PP:n från SABIC fungerar på samma sätt som jämförbar fossilbaserad ny PP, och därför kräver bytet till OBP-materiallösningen inga förändringar i tillverkningsprocesserna för film och etikettmaterial.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126