23948sdkhjf

Plastpåseskatten avskaffas – om högern vinner valet

Det visar en enkät gjord av Sveriges Radios Ekoredaktionen.

De har tillfrågat samtliga riksdagspartier och om det blir en borgerlig regering efter valet kommer den att med stöd av Sverige Demokraterna avskaffa dom tre kronor som idag tas utöver moms på plastbärkassar. Blir det en rödgrön regering blir skatten kvar.

Vågmästarpartiet Centerpartiet vill dock avvakta med ett svar på frågan. Dom vill se över effekterna av skatten innan de ger besked.

– Skatten har fått väldigt positiva effekter, så vi tycker den ska vara kvar, säger miljöpartiets Lorentz Tovatt, medan moderaternas Jessica Rosencrantz säger;

– Vi tycker plastpåseskatten är ett exempel på dålig miljöpolitik, som snarare gör att vi använder fler påsar totalt nu än innan skatten.

Detta trots att försäljningen av bärkassar i butik enligt Ekot har minskat med 75 % sedan skatten infördes. Förklaringen är att vi köper plastavfallspåsar på rulle för att ersätta plastbärkassarna till hushållsavfallet. Avfallspåsarna är så tunna  att vi ibland måste använda mer än en för att avfallet inte ska rinna igenom, menar kritikerna till skatten.

Källa: Lyssna på inslaget!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Piratkopior av cigarettpaket ett gissel
Högsta hållbarhet till Trioworld
Emballator delaktig i dynamisk etikett
Byter namn till By Wind
Världsunika skruvkorkar från Säffle
Coboten – en tredje hand
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.094