23948sdkhjf

Tvingande pantsystem införs nästa år

Förordning (2005:220) om retursystem för plastflaskor och metallburkar förändras från och med nästa år. Då börjar förordningen också gälla alla saft- och juicedrycker.

I den nya förordningen står det

”Den som yrkesmässigt tappar dryck i plastflaska eller metallburk eller yrkesmässigt till Sverige för in dryck i plastflaska eller metallburk ska se till att flaskan eller burken ingår i ett godkänt retursystem, om flaskan eller burken är avsedd för den svenska marknaden.”

Enda undantaget är mejeridrycker som får respit från kravet på pantsystem fram till 2029. Men 2029 ska även mejeridrycker i plastflaskor och metallburkar gå att panta. Mejeridrycker kan dock frivilligt anslutas till pantsystemet innan dess om dessa är fyllda på metallburk, dock inte plastflaska. Sverige inför denna förändring i förordningen (2005:220) som en tolkning av EU direktivet Single Use Plastics.

I Sverige är det Returpack som hanterar retursystemet för flaskor och burkar. Redan idag har många företag frivilligt anslutit saft- och juiceflaskor till pantsystemet. Returpack kommer under hösten att kontakta de producenter som har frivilliga avtal för övergång till förordningsstyrda avtal. De frivilliga anslutningsavtalen för saft och juice kommer att upphävas vid årsskiftet, meddelar Returpack på sin hemsida.

Den som vill veta mer och ansluta sig till Returpacks pantsystem kan gå in på Returpacks hemsida pantamera.nu

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078