23948sdkhjf

IKEM kräver inför valet: Slopa skatten på plastpåsar!

Plast- och kemiindustriernas organisation IKEM återkommer med sitt krav att skatten på plastpåsar bör skrotas. Helt enkelt för att den är skadlig för miljön.

IKEM menar att Naturvårdsverkets rapport över den årliga förbrukningen av plastpåsar visserligen visar att användningen av plastpåsar sjunkit drastiskt, men inte att plastbärkassar för matvaror har ersatts med två olika påsar vilket har ökat resursförbrukningen. Nu köps en papperskasse för att bära hem varorna i och en avfallspåse på rulle för avfallet.

– Resursförbrukningen har ökat. Tidigare användes plastbärkassen minst två gånger – först för att bära hem varor i och sedan som soppåse. Nu har vi ersatt plastbärkassen med både en papperspåse och en avfallspåse på rulle. 1 påse blev 2 påsar, säger Jonas Hagelqvist, vd för IKEM.

Ur miljösynpunkt har skatten varit kontraproduktiv, menar han

 – De svenska plastbärkassarna var ledande när det gäller andelen återvunnen råvara och sedan fyllde den två funktioner, både för att bära hem varor i och sedan som soppåse. Avfallspåsarna är i högre grad importerade och av fossil råvara.

– Pappersbärkassarna är tyngre än de i plast och kräver därmed mer resurser för att transporteras. En tidigare analys från Naturvårdsverkets visar att papperskassarnas andel av försäljningen ökade från runt 20 procent före skatten till drygt 65 procent efter. Och försäljningen av avfallspåsar inom dagligvaruhandeln har ökat med 75 procent.

Jonas Hagelqvist menar att skatten på plastbärkassar borde aldrig ha införts av flera anledningar.

– Den gör ingen skillnad på kassar av återvunnen, biobaserad eller fossil råvara. Tyvärr har skatten satt käppar i hjulet för näringslivets arbete för en mer cirkulär ekonomi för plasten. Det är dags att slopa skatten. Vi vill i stället se en politik som möjliggör teknisk utveckling och återvinning av all plast, säger Jonas Hagelqvist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Piratkopior av cigarettpaket ett gissel
Högsta hållbarhet till Trioworld
Emballator delaktig i dynamisk etikett
Byter namn till By Wind
Världsunika skruvkorkar från Säffle
Coboten – en tredje hand
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.127