23948sdkhjf

Bra resultat från Billerud Korsnäs trots tuffa tider

Billerud Korsnäs levererade ett bra resultat med positiv utveckling på nästintill samtliga punkter.

Under kvartalet sålde koncernen för 7,4 miljarder kronor, vilket var en ökning med 13 procent jämfört med förra året. Justerat EBITDA ökade till 1 664 miljoner (1 003). Förbättringen var ett resultat av genomförda prishöjningar, en förbättrad produktmix, huvudsakligen till följd av upprampningen i Gruvön, och fortsatt fokus på effektivitet.  

Kvartalet var det första där bolaget fokuserade på sin nya strategi, ett vägval som vd Christoph Michalski har fortsatt stor tro på.   

-Trots alla makroekonomiska osäkerheter som ytterligare har förstärks av det ryska kriget, tror vi att prioriteringen på kartong och tillväxtmöjligheter i Nordamerika förblir de rätta valen. Vi har gjort framsteg i genomförandet av vår strategi med förvärvet av Verso och dess slutförande under det första kvartalet, och genom undertecknandet av ett icke bindande intentionsavtal om ett joint venture med Viken Skog för att utforska möjligheter för massaproduktion. Organisationen har varit mycket fokuserad på alla viktiga delar av strategin, vilket har resulterat i ett utmärkt resultat för det första kvartalet.

I rapporten framgår att bolagets prioriteringar är fortsatt att leverera på deras strategi, mixförbättringar, kostnadsbesparingsprogram och från och med nu även integrera de nordamerikanska verksamheterna. Men de nämner också att osäkerheterna kommer att förbli höga inom en överskådlig framtid.  

-Vi hoppas innerligt att kriget mellan Ryssland och Ukraina ska upphöra så snart som möjligt, säger vd Christoph Michalski.

Han ser dock ingen avmattning i kundernas acceptans för högre priser framöver.

Strejken har dock påverkat bolaget negativt. Bland annat har produktion i Jakobstad, sedan den 1 januari, påverkats av strejken vid UPM:s massafabrik, som förser verksamheten med massa, renat vatten, ånga och tryckluft. Produktionen i Jakobstad har körts med lägre kapacitet och bolaget har köpt massa från andra leverantörer. Den negativa påverkan av strejken på resultatet för det första kvartalet uppgick till cirka 15 miljoner.

Resultatet på sista raden blev 884 miljoner kronor, att jämföra med 377 Mkr förra årets inledning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079