23948sdkhjf

Pappersstrejken är över

Strejekn vid flera av UPM:s pappersbruk i Finland som pågått sedan årsskiftet är över. Strejken har orsakat brist på bland annat etikettpapper och varit ett stort bekymmer för den grafiska industrin i Sverige. Alla drar nu en lättnadens suck.

Som Packmarknaden tidigare rapporterat bröt det ut en strejk vid UPM:s pappersbruk i Finland den första januari. Det var pappersarbetarförbundet som strejkade på grund av oenigheter kring kollektivavtalen. Som mest strejkade 2100 personer.

Strejken har orsakat brist på papper inom flera sektorer, störst har bortfallit varit i den kritiska etikettindustrin. UPM Raflatac är en av Europas två största tillverkare av etikettpapper och röster har höjst från flera håll i den grafiska industrin om leveransproblemen som i slutänden hotade tillverkning av nya produkter då inga etiketter fanns att tillgå.

Men strejken drabbade även svenska BillerudKorsnäs anläggning i Jakobstad. Bolaget omfattades inte av strejken men var beroende av leveranser av cellulosamassa, ånga, vatten och tryckluft från det intilliggande UPM-bruket. 

Nu när strejken är över kan både företaget UPM och fackförbundet beteckna sig som segrare. UPM fick igenom sitt krav på olika kollektivavtal för olika pappersbruk och facket lyckades förhindra att mer arbetstid lades ut utan ökad ersättning.

– Vi är mycket glada över att parterna har godkänt alla förlikningsförslag och att Pappersarbetarförbundets långa strejk tar slut. UPM och facket har tillsammans skapat historia genom att enas om fem företagsspecifika kollektivavtal, som ersätter pappersindustrins gamla avtal från 1940-talet, säger Riitta Savonlahti personaldirektör UPM i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:
– PM:s långvariga mål har varit att ta kollektiva förhandlingar till en nivå där förutsättningarna för arbetet är mest kända, det vill säga de enskilda företagen. Förhandlingarna leder till avtal som gynnar både verksamheterna och de anställda och stärker förutsättningarna för framgång långt in i framtiden.

Petri Vanhala, ordförande för Pappersförbundet kommenterade i ett pressmeddelande:

–Strejkleden hölls under hela den 112 dagar långa strejken. För det, ett stort tack till medlemmarna, tack vare er, har nu ett kollektivavtal nåtts för alla UPM:s industrier. 

Avtalstiden för de nya avtalen är fyra år. Men en lönerevidering kommer att ske efter två år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083