23948sdkhjf

Huhtamaki säljer sin ryska verksamhet

Finska förpackningsjätten Huhtamaki har påbörjat processen att sälja sina ryska verksamheter på grund av kriget i Ukraina. Man menar att den pågående ryska invasionen av Ukraina har gjort de långsiktiga tillväxtmöjligheterna i Ryssland utsiktslösa.

Beslutet följer på det tidigare beslutet att stoppa alla investeringar i Ryssland som togs när Ryssland började invadera Ukraina. Den ryska verksamheten står idag för cirka 3 procent av koncernens totala försäljning.

Huhtamaki gick in på den ryska marknaden i samband med OS i Moskva 1980 för att förse tävlingarna med förpackningar som då tillverkades i Finland. 1994 startade Huhtamaki tillverkning i Ryssland när Moskva i Ivanteevka. Där tillverkas för närvarande både foodservice och fiberförpackningar.

För att förse de östra delarna av landet med förpackningar startade Huhtamaki en fabrik i Alabuga i Tatarstan 2016, till en början för pappersmuggar. Men så sent som 2020 beslutade Huhtamaki att etablera en ny fabrik för tillverkning av fiberförpackningar på sin befintliga plats i Alabuga, Tatarstan som ett svar på den snabba utvecklingen av detaljhandeln och äggförpackningsindustrin i östra och centrala delar av Ryssland. Tillverkningen av fiberförpackningar var beräknad att påbörjas under första kvartalet 2022.

Huhtamakis fyra tillverkningsenheter i Ryssland, sysselsätter cirka 700 personer och representerar med sina cirka 108 miljoner euro (116 miljoner USD), cirka 3 procent av gruppens totala försäljning.

Huhtamaki kommer att utforska marknaden för potentiella köpare och kommer att upprätthålla sin verksamhet under denna övergångsperiod, under förutsättning att leveranskedjan är tillgänglig, för att uppfylla sina avtalsmässiga och regulatoriska skyldigheter och för att skydda anställda och kunder. Beslutet att avyttra avslutar Huhtamakis 30-åriga engagemang på den ryska marknaden, meddelar företaget i sitt pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093