23948sdkhjf

 ”Innovativ förpackning med utvecklingspotential”

Så sammanfattar Gunnar Kjellin, ägare till Brunneby Musteri, sina erfarenheter av Strap Carrier från PacNova.  Vid tre olika tillfällen har företaget deltagit i pilotförsök med Strap Carrier.

 Brunneby Musteri i Borensberg i Östergötland är en större producent av saft, cider och marmelader. Varje år producerar musteriet med anor från 1950-talet omkring 4 miljoner flaskor och burkar och i kundportföljen finns förutom dagligvaruhandelns kedjor ett större livsmedelsföretag för vilken man gör en delikatessmarmelad.

– Som lokal tillverkare är vi flexibla och positiva till att stödja innovationer från andra entreprenörer i vårt närområde. Vi deltog i försök med Strap Carrier första gången 2004 och idén utvecklades under årens lopp och nya försök gjordes 2017 och 2019. Strap Carrier är ett koncept att tas på allvar, men är inte optimalt för oss eftersom vi har glasflaskor och glasburkar. Det är bättre för aluminiumburkar och plastflaskor, som inte är så ömtåliga och tunga, säger Gunnar Kjellin.

Försöken med Strap Carrier genomfördes för distribution i närområdet – trakterna kring Norrköping och Linköping. Fördelarna med Strap Carrier är dels miljömässiga men också arbetsergonomiska och praktiska. Butikspersonalen slipper det tunga arbetet att avlägsna krympfilmen kring trågen och det förpackningsavfall som följer med det.

Trågen kommer också exponeringsfärdiga för att placeras i butikshyllan med etiketten rättvänd mot gången på alla förpackningar. En information som inte alltid gick fram hos personalen, menar Gunnar Kjellin.

– För att alla fördelar med Strap Carrier ska utnyttjas krävs att personalen i butikerna är informerade. Det var det kanske lite si och så med. Men jag hoppas att det är någon som plockar upp idén, för den är absolut värd att testa i större skala än det vi gjorde.

För Brunneby Musteri som skickar glasflaskor och glasburkar på export till Danmark och Finland och ibland så långt bort som till Nya Zeeland, så fortsätter man att använda krympfilm kring tråget.

– Vi behöver inte bara något som håller förpackningarna fixerade utan även skyddar etiketterna mot väder och vind under längre transporter, säger Gunnar Kjellin.

Per Håkan Edqvist, innovatör och grundare till Strap Carrier-konceptet vill inte hålla med om att det inte skulle vara anpassat för burkar och flaskor av glas, tvärtom menar han.

– Vi genomförde ett pallstyrketest med Brunnebys Cider i glasflaska. Transport till Piteå, körning på vibrationsbord och returtransport med mätsensorer. Pallstabiliteten med PacNovas utförande med urtag och band är bättre än med sträckfilm runt pallen, säger han.

– En annan fördel med Strap Carrier är det levereras med 6 flaskor i ett tråg och inte som nu 12 i ett tråg med krympfilm. Det gör att varje multipack har halva vikten. Skyddet för etiketterna kan ske på pallnivå, genom att en plasthuv täcker toppen av pallen eller konventionell sträckfilmning runt hela pallen. Jag antar att de långväga leveranserna sker i container, säger Per-Håkan.

Strap Carrier ställer ut på Pack Point Nordic den 5 maj i Stockholm.  Missa inte chansen att se denna unika sekundärförpackning som bidrar till att minska plastanvändningen i distributionsledet. På plats finns Per-Håkan Edqvist, PacNova AB. För mer information och anmälan till konferensen besök: packpointnordic.se

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093